Légli Ottó - 24 múlt

„Jövőre lesz 25 éves a birtok, de most is van mit ünnepelnünk: a 2012-es évjárat mustja már az új feldolgozóban erjedt ki és az itteni 500 literes hordókban és tartályokban érett borrá. Rajnai- és olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc: a négy legfontosabb fajtám az itteni löszön. Mindig más sorrendben. Most a rajnait szeretem a legjobban, nagy öröm volt együtt kóstolni három évjáratot belőle. A Gesztenyés-dűlő rizlingje 2007-ben túlérett, botritiszes szőlő gyümölcse volt, öröm, hogy milyen gazdag, egészséges ma is. A 2009-esben a vidékre jellemző virágos zamatok mellett már finom petrolosság is megjelenik. A 2011-es a tisztaságról, frissességről, virágos élénkségről szól.

A 2011-es Chardonnay gazdag gyümölcsösségét a 7 hónap ászokhordós érlelés után hűtött tartályban sikerült megőriznünk: évről évre gazdagabb, ahogy a tőkék öregednek.

Birtokborunk, a Lugas 2012-ben csak tartályban erjedt és érett. Virágos, finoman sós, virgonc – a két rizling mellett sauvignon blanc teszi  feszessé a korábbi évjáratok chardonnay szőlője helyett."