Május+ Válogatás

Ismét lelassítottunk egy délutánra és borokat kóstoltunk. A palackok között voltak ritkábban emlegetett régi ismerősök, illetve hoztunk pár teljesen új nevet is. Így válogattunk Május+ kartonunkhoz, amiben ott van a választék új borászata is, a Domaine Lavantureux Chablis-ból, a Gellavilla Oroszy új évjárata és a Budaprés első Méthode traditionnelle cidere is. Ezt a hármat itt mutatjuk először, melléjük pedig még három olyan bort tettünk, amiket ismét nagy élmény volt újra kóstolni.

 

 

Domaine Lavantureux Chablis Vauprin 2018 

 

Az elmúlt időszak egyik legjobb felfedezése a Lavantureux birtok volt a hűvös Chablis-ból. Első rendelésünket a nagy tavaszi fagy alatt készítették össze, ilyenkor kint a szőlőben mindenütt fáklyák lobognak, hogy védjék a frissen fakadt rügyeket. Elképesztő látvány, aminek persze megvan az ára, de Chablis mindig ilyen hely volt, nem vénnek való vidék. A Lavantureux család a 70-es évektől palackozza borait saját névvel, előtte a felmenők hordóban szállították a borokat Párizsba. Legfontosabb területük a Vauprin, innen házasítanak több parcellát, majd a borvidékre jellemzőkkel ellentétben a tartály mellett hordóban is erjesztenek, a szerkezet ezért ilyen egyensúlyos, a feszes sav mellett puhább, mélyebb ízekkel. A tiszta mészkő talaj persze megteszi a hatását, az első kortyra olyan, mintha friss tengervizet innánk. A birtokról bővebben, több borral, hamarosan. 

 

 

Földi Bálint Olaszrizling 2019 Badacsony 

  

A pincében egy ökölszabály van: mindent spontán erjesztünk – mondja Földi Bálint, aki sok helyen megfordult a saját birtok alapítása előtt. Volt pincemunkás Új-Zélandon, szüretelt a Gellavillánál, most pedig a Sabar birtok borászaként ismerik a legtöbben, mivel főállásban ott dolgozik. Saját címkés boraival kevés helyen találkozni, nagy becsben tartott, kis szériás borok ezek három fajtából, kiforrott stílusban elkészítve. Az olaszrizling melegebb karakterű, egy idős badacsonyörsi és egy fiatalabb Szent György-hegyi terület házasítása. Két hordónyi, összesen 600 palack készült belőle. 

 

 

Budaprés Méthode Traditionnelle 2018 


Nagyon vártuk már a Budaprés első olyan ciderét, ami klasszikus pezsgőspalackban érkezett és ennek megfelelően is készült: palackban erjesztve, tradicionális metódussal ugyanúgy, ahogy a pezsgők. Az alapbor fél év tartályos, majd fél év hordós érlelés után 2019 nyarán került palackba, ahol egészen 6 bar nyomásig erjedt, utána másfél évig érett finomseprőn. A február végi degorzsálás és két hónap pihentetés után most kóstoltuk először: izgalmas illat, fehér virág, finom redukció, jóleső gyöngyözés, hosszú utóíz. Mindezt tisztán, almából.

 

 

Gellavilla Oroszy Olaszrizling 2019 Balatonfüred-Csopak 


Oroszy Pál veszprémi táblabíró volt az 1800-as években. Nagy birtokának egyik fontos pontja lehetett a balatonszőlősi pince, amit a zárókő alapján 1799-ben fejeztek be. Az első évjárattól ebben a régi pincében erjednek a Gellavilla borok teljesen spontán, beavatkozás nélkül, a pince rétegzett, hosszabban érlelt olaszrizlingje pedig az egykori nagybirtokos nevét viszi tovább. Három szüreti időpont, főként a pince előtti 1972-es telepítésről, kis százalékban héjon erjedt résszel, főként egész fürtökből préselve, új és használt hordókban érlelve. A kortyban jó energia, a héjon erjesztés mélyebb ízei, érett gyümölcs és fekete tea. 

 

 

Homonna Secret Garden Kékfrankos 2018 Balatonfüred-Csopak 


Még nekünk sem árulta el Homonna Attila, hogy hol találjuk az eldugott szőlőskertet, ahonnan ezt a kékfrankost szüretelte. Amit viszont tudunk róla, hogy egy idős telepítés a Balatonnál, bazalttufa alapkőzeten, apró fekete fürtökkel, organikus művelésben. Spontán, bogyózva erjedt nyitott kádakban, majd két bejáratott öt hektós hordóban érett tovább. Fűszer, szárított virág, édes gyümölcs és érett ízek. Nagy kortyokban iható, életteli, kerek. Összesen 1300 palack készült belőle. 

 

 

Perrin Réserve Cotes du Rhone 2018 


Ritkán kóstolt klasszikus a szeles Rhone-völgyből, a szerencsés 2018-as évjáratból. A szürethez hűvös napokat sikerült kifogni az egyébként meleg és köves Grand Prébois dűlőben. Válogatás, bogyózás után a három fajta (grenache, syrah, mourvedre) tartályban erjedt, majd hordóban érett tovább egy évig. A maszkulin karakter mellett finom részletek a borban, tűlevelű, garrigue és ibolya illat, a kortyban finomra érett tannin és pont elég tartalom. Bontás közben a kapszulát vágva, a dugót húzva olyan érzés, mintha a legfelső polcról választottunk volna. Ilyen a mindennapok bora a Perrin-tól.