Március+ Válogatás

Válogatásunkban ezúttal is a világ különböző pontjairól hoztunk borokat. Így került egy csomagba a Sorelle Bronca prosecco az Alpok lábáról, egy szűretlen cabernet a szeremségi Tarcal-hegyről, vagy éppen Roland Velich, burgenlandi borász kékfrankosa. Izgalmas, változatos címek, egy dolog közös bennük: nem a hétköznapok borai. Hat karakter, hat alkalom – hátradőlve, ráérősen, nagy pohárból.

 

 

Sorelle Bronca Particella 68 2019

Prosecco, családi körből. Organikus művelés az Alpok lábánál, nepáli teaültetvényekre emlékeztető méregzöld dombok a borászattól pár perc gyalogtávra. Az elkészítés rendhagyó: a must fagypont közeli hőmérsékleten várakozik, pezsgősítéskor a tartály hűtése kikapcsol, pincehőmérsékletre melegedve indul az erjedés, a megálmodott maradékcukortartalomnál pedig a nyomásálló tartály csapjai, szelepei záródnak és visszakapcsol a hűtés. Az ebben a formában rögzült prosecco egyenesen a tartályból, szűrőn keresztül kerül palackba.

 


Demeter Zoltán Birtokbor 2018

„A mi kezünkben csattan a metszőolló és mi ragasztjuk a címkét is.” – mondta a borász legutóbbi találkozónkon. Teljes a körforgás, a hét hektár szőlő Tokaj nagymúltú dűlőiben terem, a szüretkor beérkezett gyümölcs pedig kizárólag palackozott borként hagyja el a pincét. Elsőtől az utolsó lépésig, minden házon belül történik. Az így készült belépőbor áramvonalas, egyensúlyos és gömbölyű szerkezetű, a furmint megnyerő arca a melegebb 2018-as évjáratból. Birtokbor Tokajból, a részletek emberétől.

 


Villebois Sauvignon Blanc Val de Loire 2019

Sauvignon félúton a harsány újvilági és a halkabb klasszikus stílus között. A környék egyik legjelentősebb pincéjének Loire-menti belépőbora már jól bevált nálunk. A folyóhoz közel eső fiatalabb telepítésekről szüretelt élénkebb ízű szőlő a pincénél gyors préselés után hűtött tartályban erjed, majd rövid érlelés után kerül a sötétzöld palackokba. Spárgától az egresig, szakértőktől a mindennapi borivókig.

 


Heimann Agnus 2017

Hosszú kihagyás után készült el a pince nagy bora merlot-ból, az Agnus. Ahogy legutoljára 2009-ben, most is ugyan arról a Porkoláb-völgyi területről. „A három nekünk legjobban tetsző hordót választottuk ki.” – mondta Heimann Ági, akihez legjobban kötődik ez a bor a családból. Betonkádban erjedt, hordóban érett, 2019 szeptemberi palackozás. Erdei málna, hordó, szélesen terülő korty, mély ízek és „ölelő” szerkezet. Ilyen a klasszikus Heimann stílus egyik legjobb példája.

 


Moric Blaufrankisch 2017

„Nem űrtudomány ez, csak egy ital, ami oltja a szomjunkat és jó esetben jobb ízű a víznél. Emellett persze a legnagyszerűbb dolog is a világon. Kézzel fogható, keresetlen őszinteség határozza meg a borhoz, az ételhez és a minőséghez való hozzáállásomat.” – mondja Roland Velich, a szuggesztív burgenlandi borász, akinek kékfrankosai bejárták már a borszakma összes szegletét. A borkészítés minden pontja tradíciókhoz nyúlik vissza, a fajtáról, helyről és emberről szól. A borkarakter pedig valahol a filigránabb piemonti és a testesebb burgundihoz áll közel, de leginkább burgenlandi.

 


Sagmeister Breton Cabernet Franc 2017

Ernő borait évről-évre kóstoljuk, néha pedig választunk is közülük pár kisebb tételt. A kadarka és furmint szinte már legendás, rajongótábora van, jóval kevesebb készül belőle, mint amilyen népszerű. Ezek mellett hoztunk most először egy kevés cabernet franc-t is. A világfajtát Ernő egyik szőlőszomszédja telepítette a szerémségi Tarcal hegyre, erről a területről készült most pár hordóval, puszta kíváncsiságból. „Érdekelt, hogy milyen a fajta itt a hegyen, ha élénk savú, filigrán, Loire-menti stílusban készül” – mondja Ernő. Szűretlen, derítetlen töltés, minimális kénnel.