Mastrojanni, Montalcino – Naggyá tették a sangiovesét

Elegáns, emlékezetesen nagy borok a sangiovese fajtából, és egy borászat, amely naggyá tette a helyi fajtát: Mastrojanni.

A konyhaasztalról a szalonok világába

A 19. század közepén Clemente Santi, egy helyi gyógyszerész a fejébe vette, hogy száz évig érlelhető, nemes bort készít a sangioveséből. Az élénk savú és tapadós csersavú bor nemesítésének receptjét végül unokája, Ferruccio Biondi-Santi dolgozta ki. A két fő elem a sangiovese grosso, más néven brunello klón elkülönítése, és a sokéves nagyhordós érlelés bevezetése volt. Az első, mai értelemben vett Brunello di Montalcino 1888-ban készült el, és a második világháború befejezéséig mindössze három újabb évjárat került forgalomba. A nemzetközi áttörésre egészen a 20. század utolsó évtizedéig kellett várni.

 

Montalcino: álmos borfaluból borfőváros

Az elmúlt két évtizedben Montalcino a turisták és befektetők által ostromlott borfővárossá vált. Az ötezer lakosra évente kétmillió turista jut. 1967-ben mai áron 900 eurónak megfelelő összeget kértek egy hektár szőlőért, ma az átlagár 500.000 euró körül mozog. A siker csapdákat is állított: néhány nagy borászat a szikár és egyedi aromatikájú brunellót megpróbálta populárisabb irányba elvinni, és ehhez nem megengedett eszközöket is igénybe vettek. A kísérlet látványos kudarcba fulladt, és a tradicionalisták és a populisták közötti küzdelem végpontjaként a borászközösség a rossók esetében is megerősítette a más fajták alkalmazásának tilalmát. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a brunello és a rosso di montalcino egyaránt 100 százalékban sangiovese. A brunello a szüretet követő ötödik évben kerülhet forgalomba, minimum 2 éves hordós érlelést követően. A rossók esetében egy évnek kell eltelnie a szüretet követően és nem kötelező a hordóban érlelés.

 

 

Montalcino vezető borászata: a Mastrojanni

1975-ben egy római ügyvéd, Gabriele Mastrojanni vásárolta meg a Montalcino dél-keleti sarkában fekvő területet, ahol akkor még egyáltalán nem termesztettek szőlőt. 1992-ben nevezték ki Andrea Machettit birtokigazgatónak. Amikor 2008-ban eladásra kínálták a pincét, a (kávés) Illy vállalatcsoportot ma vezető unokák legidősebbike, a fotóművész Francesco Illy beszélte rá fivéreit, hogy éljenek a lehetőséggel. Francesco régi rajongója volt a Mastrojanni boroknak, sőt egy kis pincét is felépített a Mastrojanni szomszédságában, és borászati kérdésekben rendszeresen Machettitől kért tanácsot. A tulajdonosváltás után Machetti maradt a birtokigazgató, a pincét modernizálták, a stílus azonban nem változott: a Mastrojanni borok a hely és a fajta szelleméhez hűen ma is elegánsak, feszesek, hosszan érlelhetőek.