Mit művelsz? Hegyalja 2020 – Podcast és magazin

2011 óta készítettünk évjáratkörképet Tokajról azzal a szándékkal, hogy a bemutassuk az adott év legérdekesebbnek tartott borait, borászatait. Szép rendben: borászról egy rövid portré, kép, borok felsorolása, leírás, árak. Jó kis rendszer, hatékony, viszont nem alkalmas arra, hogy a számos történetet, amivel találkozunk, jóízűen elmeséljük. Ezért a mostani, Tokajról szóló kiadványunk egy-egy részletre jobban fókuszál, nem borokról, hanem emberekről szól.

A magazint támogatói áron, 500 Ft-ért lehet megvásárolni a Bortársaság boltokban és online, mi pedig a befolyt összeget teljes egészében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek utaljuk, akik a Zempléni Tájvédelmi Körzet területén élő odúfészkelő madarakat segítik majd faanyag megvásárlásával, odúk készítésével, kihelyezésével és az ott fészkelő állományok monitorozásával.

 

Mit művelsz?

 

Elindult a Bortársaság podcast csatornája. Borról, emberről.

Az első évadban hegyaljai borászokkal beszélgettünk.

 

Bacsó András nyugdíjba megy. Ezt mi sem hittük elsőre, ezért elmentünk hozzá, hogy utána járjunk.

De választ kaptunk arra is, hogy tud-e újat mutatni neki a fia, vagy mi a jó a szarvasbőgésben?

De kezdjük az elején...

 

 

Rajnai rizlinget ültetett a Szent Tamásba, és nem a magángépén utazik Angliába. Pezsgőkészítéstől a szökési sebességig sok minden belefért ebbe a beszélgetésbe Balassa Istvánnal.

 

 

Aki olykor egyes szám harmadik személyben beszél magáról, akinek mindenről van véleménye, aki odafigyel a részletekre és már a kérdésfeltevés előtt válaszol: Demeter Zoltánnal beszélgettünk dűlőben, pincében, teraszon.

 

 

Ifj. Szepsy Istvánt faggattuk, aki ugyanolyan elszántsággal és hittel mesélt a tokaji borvidék egyediségéről, egy bizonyos X-faktorról, vagy éppen az élesztőkről, amivel az édesapja szokta.

 

 

Mindig határozott, mindig tudatos, mindig elegáns és mindig mosolyog, még akkor is, ha késünk. Beleszületett, viszont soha nem is akart mást csinálni, és ez 14 éves kora óta sem változott. Bárdos Saci élete a Tokaji borvidék és a tokaji szőlő.

 

 

Amikor Alkonyi Lacival beszélgetünk, minden kérdésnek van számára valamilyen kultúrtörténeti vagy történelmi vonatkozása. A tőzsde és az újságírás világát hátrahagyva kötött ki végül Tállyán, és – saját elmondása szerint – menthetetlen idealistaként teszi a dolgát nap mint nap.