Montium – Legyesbénye

Mesehősök a Kozérból

„Az elején mentünk végig a sorokon és fürtről-fürtre vitatkoztunk, hogy mit szedjünk. Most teljes az összhang. Legalábbis a szüretben.”

Mindig azt mondjuk, mesehősöket keresünk. Hát Rieger Ferenc és Csorba Péter azok. Tokaj felé menet számtalanszor megcsodáltuk az első, szabályos kis vulkáni kúpokat Szerencs határában. Persze apróbbak, kevésbé monumentálisak, mint a borvidék sok száz bazalt, andezit, riolit és dácit orma, mégis magukhoz vonzzák a tekintetet, ahogy körbejárja őket a nap, körbe fújja őket az Alföld felől érkező langyos szél. Az egyik ilyen kis kúp, a bizarr nevű Fúló hegy tövében fekszik a keresztségben szintén nem szuperszexi nevet kapott Legyesbénye. Lentről, a falu végi pincéből csak egy dombot látunk, de ha Ferenc és Péter organikusan művelt szőlősorai között fel kell mászni a régi teraszok karós telepítéséig, azonnal hegy lesz belőle. Meredek és köves, olyan színes talajjal, amely a borvidék legjobb parcelláin is ritka. Ráadásul Feri és Péter – amikor éppen nem vitatkoznak – nemcsak gondos biogazdái, de kiváló borászai is a tájnak.

 

2017

„Több volt a botritisz, így több édes bort készítettünk. A száraz borokat pedig továbbra is botritiszmentesen képzeljük el. Ha az elmúlt öt évjáratot nézzük, a 2017-et valahol 7-8 közé tesszük a tízes skálán. 2018-tól a szőlőben átálltunk bio-ra, a technológián apró dolgokat változtattunk, megvettük az első hordóinkat és kevesebb ként használunk. Minden más marad a régi: alacsony tőketerhelés, tiszta alapanyag, fajtánkénti érettségi állapot szerinti szüret, többszöri válogatás, bogyózás, színmust, rövid ülepítés.”

 

A pincéről szóló korábbi körképünk itt olvasható:

Tokaj 2016 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2015 évjáratkörkép >>>