Mosel

Méret: 8,8 ezer ha

Jellemző talajok: mészkő, agyagpala

Riesling aránya: kb. 50%

Rieslingtermelés szempontjából Mosel a legfontosabb régiók közé tartozik (teljes nevén Mosel-Saar-Ruwer) az élesen kanyargó Mosel folyó mentén. Itt találhatók a világ legmeredekebb szőlőültetvényei, néhol egészen meghökkentő 70°-os dőlésszöget érve el. A mikroklíma különösen kedvez a fajtának: a hűvösebb éghajlat ellenére a meredek termőföldeken minden fürtöt napfény ér, a mészkő tartalmú, valamint agyagpala-talajok tárolják a meleget, ugyanakkor a folyó vízfelülete temperáló hatással bír.

 

Fritz Haag

Terület: 18,5 ha

Jellemző szőlőfajta: riesling

 

Bott Frigyes barátunk egyik kedvence, nélkülük elképzelhetetlen lenne a rajnai körképünk. A pincét 1605-ben említik először fennmaradt források, a VDP alapító tagjai közé tartoznak. Ma Oliver és Wilhelm Haag vezetésével termelnek, évente 130 ezer palackot. Meredek, akár 80%-os lejtésű hegyoldal, zsíros devon pala, különleges talajon termő szőlőből, kézi szüreteléssel.

 

 

 

Clemens Busch

Terület: 16 ha

Jellemző szőlőfajták: 99% riesling, 1% pinot noir

 

A borászatot 1802-ben említik először forrásokban. Clemens és Johannes Busch tulajdonosai és borászai a pincének, 2007 óta VDP tagok. Főleg száraz borokat készítenek, de a megfelelő évjáratokban, botritiszesedés esetén egy kis édeset is. Évente megközelítőleg 100 ezer palack készül a biodinamikusan termelt szőlőből. Tökéletesen egészséges immunrendszerű talaj, pala, virágtakaró a szőlősorok között, humusz, kecskék és rengeteg kézimunka.