Nekünk ettől is ünnep

Idén is megkérdeztünk tizenöt kedves borászt, hogy mi az a bor, pezsgő vagy párlat, amit ők szívesen bontanak az ünnepek alatt. Nem toplista ez, sokkal inkább arról szól, hogy kihez melyik fajta, mely borvidék, melyik stílus és kolléga áll a legközelebb. Idén talán a legizgalmasabb az volt, hogy meglepően sokan választottak pezsgőt.

SEBESTYÉN CSILLA ÉS CSABA

 

„Imádjuk a pezsgőt, otthon is, barátokkal is rendszeresen kóstoljuk. A Carassia Blanc de Blancs pezsgőjéhez pedig nem csak az íze miatt kötődünk: büszkék vagyunk rá, hogy a Pannonhalmi Apátság segítségével Erdélyben ilyen komoly pezsgőbirtok született, mert a családunk is onnan való. Anyai nagyanyánk azért nem utazott soha, mert Hadikfalváról szekérrel jött Zombára. Azt mondta, neki ennyi elég is volt egy életre. Nekem bezzeg mindig arról beszélt, hogy utazzak: utaztam is, így ismerkedtem meg a pezsgőkkel, így nőttünk fel hozzájuk Csabival. Akkor bontjuk, ha ünnepelünk, apu meg minden apróságot megünnepel velünk, így rendszeresen pukkan a dugó. Nyáron Csabival, Németh Janóval, a szomszédunkkal és Takler Ferivel gyakran ittuk a Carassia chardonnay pezsgőjét. Nagyon nagyra tartjuk, szeretettel ajánljuk.”

 

 

FRANZ WENINGER

 

„Philippe Pacalet tökéletesen egyedi stílusban készíti a borait. És ez az, amit én imádok. Ugyanúgy dolgozunk, gondolkodunk: ő is kén nélkül vagy minimál kénnel nyúl a pinot noirhoz Burgundiában, mint mi itt, Balfon. Csak a palackozáskor használ egy keveset. Nagyon jó azt látni, hogy egy úton haladunk, hogy a biodinamikus szőlőművelés, a beavatkozástól mentes borkészítés és a kén elhagyása mellett olyan természetes borok készülnek, amelyeket szívesen bontunk az ünnepnapokon is. Ilyenkor ráadásul van időnk megpihenni, időt, teret adni a bornak. Elővenni a legszebb poharainkat és kiélvezni a természetes borkészítés nyújtotta izgalmas ízeket. Remélem, egyre többen követnek majd minket ezen az úton.”

 

 

DEMETER ZOLTÁN

 

„2008-ban kaptam ajándékba egy palack Krug Grand Cuvée-t. Egész nap kortyolgattam a tartalmát azon a bizonyos klasszikus magyar „pezsgős” napon. A champagne strukturáltsága, borszerűsége gondolkodtatott el. Egyfajta kíváncsiság és alkotási vágy szállt meg és az akarat, hogy megismétlődjön az élmény. A következmény az lett, hogy a 2009-es szüretből már pezsgő alapbort készítettem a rátkai Új-hegy dűlőben lévő szőlőmből. Légli Ottóval még Reimsbe is elutaztunk a Krug választékát a születésének helyén megismerni. A bemutató mindkettőnk pezsgőhöz való viszonyát meghatározta a hátralévő időkre.”

 

 

MATOLCSY SÁRA Etyeki Kúria

 

„Több mint harminc éve ismerjük egymást. Akkor még csak csillogó szemmel álmodozott, hogy majd saját bora lesz. És ahogy minden tervét megvalósította az életben, ez is valóra vált. Emlékszem, amikor Sauska Krisztián elkezdte építeni óriási energiával, kitartással először „hazai”, villányi, majd tokaji pincéjét, a legnagyobb alázattal fordult a bor felé. A kedvenc borom a sauvignon blanc. Pontosan emlékszem, hol és mikor kóstoltam az első 2010-es Sauska Sauvignon Blanc-t. Ugyanazzal a kétkedéssel álltam hozzá, mint azok, akik azt kérdezték, hogy „Etyek? Vörösbor?” Ki gondolta volna, hogy ez a szőlőfajta Tokajban ilyen csodát tud produkálni! Rakaczki Gábor olyan bort varázsolt a bazalton, aminek az íze örökre a memóriámban marad. Karácsonykor az elmaradhatatlan lazac mellé biztos, hogy bontunk egyet. Csak az évjárat változott!”

 

 

PHILIPP OSER ÉS NAGY LÁSZLÓ Villa Tolnay

 

„Minden évben két-három alkalommal elmegyünk egy-egy fontos borvidékre. Ez alap. Most éppen Ausztria-Sopron lesz a jövő héten többek között Schindlerrel, Ráspival, Luka Enikővel. Amit megszeretünk, oda többször is visszatérünk, hozunk haza a borokból és folyamatosan kóstoljuk, összekóstoljuk azokat. Relatív friss élmény, amikor végig ízleltük a Rajna-mente legszebb területeit együtt. Ahol mindketten megrendültünk, az a Dr. von Bassermann- Jordan birtok volt. Tradíció, dűlőszelekció, példaértékű szerkezet. A címkén 170 éve nem változtattak, mi pedig most gondolkodunk a frissítésében. Feladták a leckét, hogy jót kell csinálnunk. Példaértékű szőlőművelés és borkészítés, ami a Bassermann-Jordan birtokot jellemzi. Próbálunk felnőni hozzá.”

 

 

SZEPSY ISTVÁN

 

„Régi barátság fűz Egerhez, Lőrincz Gyurihoz és a bikavérhez. Nagyon szeretem mindhármat. Nem árulok el titkot: kedvenceim a vulkáni talajon született, ásványos borok és mivel a családdal gyakran bontunk vörösbort, Eger áll a legközelebb hozzánk. Leginkább Gyuri borai, pinot noir vagy bikavér. Nem bírom a túlzott tannint, az elegánsabb, de tartalmas borokkal érzem magam a legjobban. Ráadásul a Merengő, ha jól tudom, jubilál: idén 15 éve, hogy a név, a gondolat megszületett Gyuriék pincéjében, a most futó 2013-as a 10. évjáratuk. Nagy dolog ez is.”

 

 

BERECZ STÉPHANIE Kikelet

 

„A furmint, hárs, juhfark hármasa együtt egy csoda. Mindhárom fajtát szeretem, ezért szerettem bele Bott Frigyes barátunk Super Granumába. A három fajta házasítása nagyon érdekes gyakorlat, vastag, nagy textúrájú, izgalmas borhoz vezet. Tiszta, dinamikus borszerkezet, a juhfarknak köszönhető vastagság, a furmint és a hárslevelű teljessége. Fricivel barátok vagyunk: a kezdetektől jár hozzánk kóstolni és >mi is megyünk Muzslára, ha tehetjük, mert egy nagyon nyitott, fejlődni vágyó, impulzusokból építkező borász, szerető ember, akivel minden beszélgetés tartalmas, minden perc öröm.”

 

 

ROB GILVESY

 

„Mostanában leginkább a vulkáni borok, a vulkáni terroir foglalkoztatnak. Imádom a különleges termőhelyeket, a hárslevelűt és a „Sztefi” borait. Szóval, ha most egyet kell mondanom, akkor az a Kikelet Lónyai Hárslevelű lenne Berecz Stéphanie-tól és Zsolttól. Szakmailag, emberileg nekem a csúcson vannak. Nagyon sok vulkáni bort kóstolunk mostanában, létrehoztunk egy egyesületet is, csupa izgalmas borásszal és borral, jó párbeszédek, jó kóstolók folynak, próbáljuk megismerni egymás munkáját, megfogalmazni, hogy mit tud, mondjuk, a tarcali dácit altalajon a Stéphanie által franciásan csak ’árslevelűnek hívott fajta. A Lónyai Hárslevelűben egyértelmű az üzenet: hosszú, egyenes savszerkezetével, rétegzettségével, a kristálytiszta, finoman ásványos gyümölcsösségével nekem igazi vulkáni bor.”

 

 

KISS GÁBOR

 

„Nem vagyok annyira komoly ember, tudjátok, nem gondolkodtam túl a kérdést. Azt a két bort ajánlanám, amik elsőként eszembe jutnak, amelyek mostanában tényleg nagy élményt adtak. Ha igazán jó vörösbort bontok a barátaimmal, akkor az egy chilei Montes Folly, ha hazai, akkor meg Sauskáék Cuvée 5-öse. A Folly 100% syrah, francia hordóban érlelve, újvilági létére hihetetlen eleganciával. Meredek hegyoldalak, érett szőlő, gazdag, szép szerkezet. Szeretem nagyon.”

 

 

FIGULA MIHÁLY

 

„Az Enigmát mondanám Kis Gábortól. Azért, mert az a Gábor az egy rendes gyerek. Nagyon régen ismerem, az első Etyeki Pincefesztiválról. Nagyon az eleje volt még mindennek. Legutóbb az Enigmát ittuk, a ’15-öst, családi körben, de nagyon szeretem a hétköznapi borait is, a 364-eseket. Amikor jön a karácsony, az ember nem objektív módon választ bort. Azét isszuk, akit szeretünk. Olaszosan bő család ünnepel, sok a gyerek, megy a fotelfoglalás, aki először leül, annak van helye. És ha olaszos az ünneplés, oda vörösbor kell. Ráadásul, mivel nagy a vadkár mifelénk, a helyi vadásztársaság vadban rója le az adósságát. A karácsonyi vadételekhez meg tökéletes egy olyan nagy merlot, mint az Enigma.”

 

 

BÖJT GERGŐ

 

„Nagyon szeretem a hárslevelűt, ebben a pillanatban nem is látok másik, nem lokális fehér szőlőfajtát az országban, ami mindenütt szép szőlőt és jó ízű bort ad. Sokkal több helyen kellene vele foglalkozni. Van egy barátom, Molnár Ádám, aki a Bardonnál, Erdőbényén úgy foglalkozik ezzel a fajtával, hogy az számomra a legszebb arcát mutatja. Ádámmal jó pár éve barátok vagyunk. De nem olyan régen, amennyire lehetnénk: földim, Egerben él, csak Tokajban borászkodik, de mint kiderült, egy iskolába jártunk és ugyanakkor dolgoztunk Új-Zélandon is, csak éppen mindenhol elkerültük egymást. Azóta viszont a legjobb barátságban vagyok vele is és a hárslevelűjével is. Mi ezt bontjuk majd karácsonykor.”

 

 

RUPPERT ÁKOS

 

„A karácsony nálunk az az ünnep, ami mindig szűk családi körben zajlik. Katus valami különlegeset főz, engem meglep vele, a gyerekeket nem, mert ők végig vele vannak a készülődésben, segítenek neki. Legutóbb a desszertet már Gergő fiam készítette. Katus születésnapjára hozott Andris öcsém egy üveg Kreinbacher Rosé pezsgőt. Annyira tetszett az a szép, visszafogott elegancia, a gyümölcsök és az érleltség egyensúlya. Hihetetlen, hogy a finomseprő mire képes egy borban. Mi is ennek az egyensúlyát keressük a borainkban és egy-egy ilyen pezsgőélmény megerősít abban, hogy ezen az úton kell haladnunk.”

 

 

RAKACZKI GÁBOR Sauska Tokaj

 

Izgalmas vulkanikus füstösség, ásványosság. Azért ezt választottam, mert ők is helyi fajtára építik a pezsgőkészítésüket. Mi tokaji borászok is hasonlóval kísérletezünk: furmintból, hársból indul ki a borvidékünk, ha a pezsgőhöz nyúlunk. Persze Szicíliában más a talajfelszín, ott lávahomok, nálunk érettebb, agyagosabb, mélyebb talaj, de a gondolat azonos. Soksok párhuzamot találtam a Planeta és a mi birtokunk pezsgői között: helyi fajta, helyi ízvilág, családi pince, ahol a pezsgő nemrégiben indult. A személyes vonatkozása pedig, hogy szeretem a hegyeket, az utazást. Olaszország csúcsai a legkedveltebb célpontjaim, az Etna pedig egy következő hegy, amit meg kell másznom az új évben.”

 

 

PRISZTAVOK ZOLTÁN Kreinbacher Birtok

 

„Furcsa lenne, ha mást ajánlanék az ünnepekre: persze, hogy pezsgőt mondok. És ha pezsgőt, akkor Légli Ottóét. Szeretjük őt, mint borászt, szeretjük a pezsgőjét, azt, ahogy az egész buborékkultúrához hozzááll, a kezdetektől. Szépen, lassan megadatik a lehetősége, hogy már
érettebb, érleltebb borokat degorzsáljunk. Mi is ezzel kísérletezünk, Sauskáéknak Tokajból, Ottónak Balatonról készülnek az első évjáratos pezsgői, egyre komolyabb minőség jön létre. Ottóék nem engednek a 48-ból. Most készül a 48 hónapos pezsgőjük, biztos, hogy egy palackkal abból is bontunk majd otthon. A párom kaviárral foglalkozik, én pezsgővel. Nem is kérdés, mi lesz nálunk az ünnepi menü.”