November - Új borok

Mindig rengeteg újdonsággal érkezik a november, és most nem csak az újborokra gondolunk. Már évek óta ebben a hónapban érkezik meg a legtöbb újdonság, sok hordóban érlelt, teltebb fehér- és vörösbor. Szinte csak kapkodjuk a fejünket, annyi az új bor, de szerettük volna rendszerezni őket. Úgyhogy a legemlékezetesebbeket kiemeltük közülük.

 

Új borászatok >>>

Új dűlősök >>>

Új borok, először a választékban >>>

Új nagy borok >>>

Új kékfrankosok >>>

Új-Zéland >>>

Új borászatok

 

Sosem számoltuk össze, mennyit utazunk egy évben borvidékeinken. Néha távolabb is eljutunk: most éppen délre. A vajdasági Magyarkanizsa például csak fél óra autóval a szegedi borbolttól. Feltéve, ha jó sorba áll az ember a határon. De ha megérkezünk, tiszta tekintetű, mély gondolkodású, mosolygós szemű emberekkel találkozunk a nagy utazás végén, mint Sagmeister Ernő és a párja, Laura. Csuka, szalonnával tűzve a közeli Tiszából, utána fürdés, ugyanott. Furmint, avagy ahogy itt is hívják, szigeti és kadarka. Kicsi, természethű szőlészés borászmunka Ürög és Nyárád legjobb dűlőinek magmás, szerpentines talaján. Barátunk, Robert Smyth pedig még tovább ment szeptemberben: ő Bulgáriában talált jó bort, helyi szőlőből. Orbelus – mint egy ősi szó a hófödte hegységre – és Melnik, ami nem csak a szőlőfajta, hanem egy város és egy szálloda neve is a térségben. Mindhárom bor izgalmas volt számunkra.

 

 

Új dűlősök

 

Miért készít egy borász dűlőszelektált bort? Egész egyszerűen azért, mert vannak olyan területek és olyan tőkék, amelyek átlagon felüliek. A termésük különlegesen szép és zamatos, az adott hely karakterét tükrözik és az alapanyag sokszorosan válogatott és általában garancia a minőségre is. Viszont ahhoz, hogy egy bor igazi dűlőssé válhasson, kell a borász, hogy a terület milyen sajátosságait szeretné előcsalogatni a borból. A tokaji Szent Tamás vagy a villányi Kopár már klasszikussá vált, és most a Balaton környéki borászok is kezdik felfedezni a dűlők erejét. Mi is kaptunk két rajnait és egy nagyon gazdag sauvignon blanc-t a Szent György-hegyről és Köveskálról.

 

 

Új borok, először a választékban

 

Érkezett három vörösborunk, amelyek valamilyen szempontból újak a választékunkban. Heimann Stílusgyakorlat, amit először készített ifjabb Heimann Zoltán, 100% tannatból, Légli Ottó első ízben palackozott tisztán merlot-t, Sauska pinot noirt pedig eddig csak Villányból kóstoltunk, most itt a tokaji.Három különleges és izgalmas példa, teljesen eltérő karakterrel, 3 különböző területről. Szekszárd, Dél-Balaton, Tokaj.

 

 

Új nagy borok

 

Három vörösbor érkezett, melyek egyenként is erős bástyái az adott borászatnak. 100% merlot, 100% tempranillo és egy bordeux-i cuvée. Három egymástól nagyban különböző stílusú, de gazdag, nagytestű vörös, amelyeknek most eljött az idejük.

 

 

Új kékfrankosok

  

Az osztrákok világszenzációt csináltak belőle, és az utóbbi években itthon is egyre több figyelmet kap a fajta. Megtanultuk, hogy nem csak bordói, de burgundi hangulatban is el lehet készíteni, és hogy a lehengerlő test helyett az eleganciáról és a harmóniáról is szólhat. Három borvidékről, három stílusban hoztunk kékfrankosokat, amelyek mostanában nekünk izgalmasak voltak. Orsolyáéké őszinte és mély, Sebestyén Csabáé Burgundiát vette célba, a Sauska pedig kortárs és modern.

  

   

Új-Zéland

  

Ha Új-Zéland, akkor sauvignon blanc. És néhány éve pinot noir. Nálunk a Cloudy Bay volt az első, de most már, ha bármikor szeretnénk egy robbanó, mentás, vágott füves sauvignont inni, nagy biztonsággal nyúlunk a polcon az új-zélandiakért. Matuát ’13-ból hoztunk először. Sauvignon blanc-t, aztán pinot noirt. És akkor tudtuk meg azt is, hogy az ő ültetvényeik voltak az első sauvignon blanc ültetvények Új-Zélandon. Megragadó címkék, egyértelmű üzenet. Most a Land & Legends sorozattal folytatjuk, ami a borászat legjobb területeiről, válogatott szőlőből készül. Még több íz, szebb struktúra, és izgalom. Mindeközben a Mount Nelson Sauvignon Blanc-ból is megérkezett az új évjárat. A ’13-as elődje nyáron pont a legszebb arcát mutatta, pillanatok alatt elfogyott, és egyben arra is rámutatott, hogy nem kell mindig a legfrissebb évjáratok után kapkodnunk sauvignon blanc-ban sem.