Nyár 2014 – Gyöngyözik, habzik, pezseg

Megkérdeztünk tíz borboltost , hogy ők mit isznak nyáron. A témát is, a listát is ők állították össze, így az teljesen szubjektív lett. Egyéni toplisták , de közös élményekből táplálkoznak: heti kóstolóinkból, szakmai kirándulásokból, gyakran vásárlói vissza jelzésekből. Szubjektívek, de reméljük, megfelelően szakmaiak is.

Debrecen

Kristóf Brigitta és Gavallér János, Debrecen

Fülledt esték, grill party a teraszon, édes semmittevés a vízparton. Egyszóval nyár. Ha nem esik jól tisztán, de unalmas a fröccs, akkor jöhet egy jó habzóbor. Előállításában semmi különlegesre nem kell gondolni, a bort szén-dioxiddal telítik és így palackozzák. Méltóan teljesíti küldetését: frissít és üdít. Étkezések előtt tökéletes aperitif. A debreceni csapat 6 kedvenc buborékosa most ez:

 

- Nagyon Pezseg 2013: A „Nagyon” borok következő felfedezettje nekem az idei nyár legjobb habzója. A Szeleshát cabernet sauvignon rozéjából, jó sok buborékkal. Egy mozzarella caprese mellé.

- Pannonhalmi Salve Gyöngyözőbor 2013: Az üdvözlégy harmadik évjárata. Számomra a legelegánsabb habzó a sorban. Krémes és virágos.

- Konyári Lolipop Rosé Gyöngyözőbor 2013: Piros gyümölcsös, friss, jó ivású, csajos gyöngyöző, ötfajta szőlőből.

- Sauska Gyöngyözőbor 2013: Izgalmas és különleges bor a tokaji dűlőkről. Finom gyümölcsös illata sós lecsengéssel párosul.

- Légli Boglárka Rosé Gyöngyözőbor 2013: Pár hete került még csak palackba. Málna és eper – ez jut eszembe róla – kellemes savassággal.

- Champagne Veuve Clicquot Brut Ice Jacket: Egy elegáns champagne búvárruhában. Persze Debrecen nem a tengerpartjáról híres, de ez a pezsgő kívül-belül gyönyörű.