Nyár 2014 – Borra sör

Megkérdeztünk tíz borboltost , hogy ők mit isznak nyáron. A témát is, a listát is ők állították össze, így az teljesen szubjektív lett. Egyéni toplisták , de közös élményekből táplálkoznak: heti kóstolóinkból, szakmai kirándulásokból, gyakran vásárlói vissza jelzésekből. Szubjektívek, de reméljük, megfelelően szakmaiak is.

Kálmán Gábor

Kálmán Gábor, MOM Park, Hegyvidék

Untig emlegetett igazság, hogy az elmúlt pár évben lezajlott a sörforradalom. Ha így van (márpedig így van), akkor most készüljünk a sörkonszolidációra. Ma már szerencsére olyan ütemben pattannak ki a föld alól városszerte a kistermelői sörökkel foglalkozó helyszínek, hogy úgy kell félreugrani az útjukból. Pedig pár éve még szkeptikusan összenevettek miattad a barátok, ha képes voltál összevissza buszozni, csak hogy valami érdekességhez juss. Már ők is, mi is okosabbak lettünk. Az olyan kifejezések, mint a lager, az ale, az alsó- és felsőerjesztés, az IPA és társaik sokunknak már nem csak szavak. Már senki nem kapkodja méltatlankodva a levegőt, ha úgy beszélünk egy sörről, mint ahogy a borokról. Tudjuk, mitől világos, mitől fekete, hogy mennyit számít a komló, vagy éppen a víz. Ugyanúgy, ahogy a borízlésünkben is lezajlott ilyen konszolidáció, a korai, „forradalom-indító”, látványos csúcs-sörök mellett már értékeljük a vékony, könnyed változatok komplexitását is.

 

- Rizmájer Szűretlen Búza: Rizmájer József csepeli főző munkája. Színe mint a friss őszilének. Átláthatatlan, szűretlen búzasör, krémesen fodrozódik a pohárban, habja vastag és sűrű. Lendületes, szomjoltó, citrusos ital. Gazdag, sokrétű íz, leginkább ananász, barack jegyek jellemzik. Rendkívül jó kesernye-édesség arány, üde, könnyű és mégis komplex sör.

- Távoli Galaxis: amerikai típusú IPA a Rothbeer főzdéből. A sörnév megfejtését (India Pale Ale) hátulról visszafelé kell kezdeni. A ale azt jelenti sör (pontosítva felsőerjesztésű sör, vagyis erjesztéskor az élesztő a sör tetején lebeg), a pale azt, hogy világos, az india meg Anglia egykori koronagyarmatára utal: ugyanis ekkora távolságokon is biztosítani kellett a sör minőségét. Ezt a komló intenzív használatával oldották meg, a komló ugyanis egy igen hatékony antioxidáns, tartósítja, utaztathatóvá tesz a sört is. Fanyar, gazos, kesernyés italfajta, a legjobb frissítő, bár az alkoholtartalmával ügyelni kell. Rendkívül átható, jellemző ízzel, testességgel: a sauvignon blanc-ok rokona. 

- Vörösbegy Altbier: mélyebb, érettebb, vörösbehajló színű altbier, ami az erlelés hosszára utal. Kicsit lomhább, teltebb sörfajta, mely mégis jóivású. Nem egy tolakodó harsány típus, inkább kicsit fűszeresebb, aromásabb ízzel, szép malatássággal, kecskeméti recept alapján. Élő sör, mely a palackban is erjed, hűtve tároljuk, hidegen bontsuk. 

- Fóti Zwickl: szűretlen, világos, zamatos sör. Tavaly még "tavaszváró" sörként került a főzde tételei közé, mára állandó része a választéknak. Friss, könnyű és jól iható, opálos színű ital, remek szomjoltó.