Nyár 2014 – Kivételes borok

Megkérdeztünk tíz borboltost , hogy ők mit isznak nyáron. A témát is, a listát is ők állították össze, így az teljesen szubjektív lett. Egyéni toplisták , de közös élményekből táplálkoznak: heti kóstolóinkból, szakmai kirándulásokból, gyakran vásárlói vissza jelzésekből. Szubjektívek, de reméljük, megfelelően szakmaiak is.

Csorba Gábor

Csorba Gábor, Lánchíd

Sokat kóstolunk. Hetente harminc tétel felett garantáltan, de néha összejön a száz is. Mindig mást, mindig újat, általában jót, de olyan is van, hogy nagyon nem. Kóstolunk, értékelünk, megbeszélünk, minden bornak elég időt hagyva. Igyekezettel, nyitottsággal, felelősséggel, és főleg tiszta fejjel „dolgozunk” ebben a heti, alkoholos körforgásban. Aztán néha érkezik ebbe a periodikusságba egy olyan bor, amely megtöri a szokásos tempót és hangulatot a kóstolóhelyiségben. Már a kitöltést követő, „csendes” körnek nevezett, saját magunknak jegyzetelős résznél érezni a levegőben, hogy ez a tétel más lesz, mint a többi és ezt a többiek is felismerték. Feljebb ülés a széken, szagolgatást követő hosszú kilégzés, becsukott szemek, soksoros leírás a jegyzetfüzetbe, netán egy-egy halk mmm… Mind-mind jel arra, hogy nagy bor került a poharunkba. Számomra egy kivételes bor sokféle lehet. Lehet sűrű, lehet légies, lehet fajtajelleges, lehet a megszokottól eltérő, jöhet nagy borászat profi borászától és kistermelőtől, lehet spontán erjedésű, vagy fajélesztős… egy biztos: arányos, komplex, különleges és mindig nagy élmény. Listám erősen szubjektív.

 

- Montes Folly 2011: Az Apalta-völgy legfelső, szédítően meredek, 45 fokos lejtőjéről érkező syrah szőlő kisméretű bogyói és a 30 mázsás terhelés elképesztő koncentrációt ad a pince szerint is ultra prémium kategóriába tartozó bornak. Hömpölygő, bódító, minden irányban dinamikus ital.

- Kiss Gábor Code 2012: Cabernet franc, amely most még csikó, de már szépen fut. Tartalmas gazdag anyag, jó szövetű, és nagyon jó ivású. Hosszú és friss, cayenne borsos, hordó-fűszeres, száraz lecsengés.

- Sauska Kadarka 2012: Talán váratlan, hogy egy kadarka helyet kap a prémium kategóriában, de ez a bor minden alkalommal levesz a lábamról. Színe rubinvörös, egy fokkal sötétebb az átlagnál, enyhén opálos. Megkapóan fűszeres illat, szegfűszeg, rózsabors, ízben tomboló gyümölcsösség, meggy, cseresznye. Kerek, dzsúzos a korty. A részben hordós erjesztés, és a finomseprőn tartás miatt a végén finoman fanyar.

- Heimann Barbár 2011: A 2009-es bomba évjáratot követően igazán fel volt adva a lecke az új Barbárnak, de nálam kiállta a próbát. Az a pici tannat szőlő ezúttal is benne van, egyedi identitást adva a bornak. Sötétrubin szín, lilás széllel, áradó, csiklandozó illat meggyel, cseresznyével és vidáman játszó savak a szájban.

- St. Andrea Merengő 2009: Franc, merlot és kékfrankos egyenlő arányban. Mély, meleg illatok, pici ánizs és menta, bársonyos, ölelő textúra. Nem extrém nehéz, de ízes, szerethető. Telt zamatú, egri bikavér superior.

- Konyári Alfa és Omega 2009: Brutális erő lakozik benne, igazi Rock ’n’ Roll bor ez. Átlagon felüli koncentrációt sejtető fekete szín. Hordóból érkező finom illóolajok, meg persze az inkább „újvilágias” kókusz és puncs. Feketeribiszkés, sűrű, tömény bor, komoly steak-hez.