Nyár 2014 – Sauvignon Blanc – Bodzától bármeddig

Megkérdeztünk tíz borboltost , hogy ők mit isznak nyáron. A témát is, a listát is ők állították össze, így az teljesen szubjektív lett. Egyéni toplisták , de közös élményekből táplálkoznak: heti kóstolóinkból, szakmai kirándulásokból, gyakran vásárlói vissza jelzésekből. Szubjektívek, de reméljük, megfelelően szakmaiak is.

Reszler CSaba

Reszler Csaba, Árkád

Olykor magával ragadó és intenzív tud lenni, mint egy trópusi gyümölcskoktél vagy a chilei fociválogatott, máskor pedig finoman mutatkozik meg: ásványok és zöldfűszerek kíséretében francia eleganciával körítve. Mindegy, ki mire voksol, a lényeg, hogy az emberek szeretik a felismerhető és izgalmas dolgokat, a SB pedig ilyen. Nemrég olvastam, hogy az új-zélandiaknál felmerült az új zászló ötlete. Az ezüstpáfrány és a kiwi is az elsők között szerepelt, mint alternatíva. Szerintem egy palack SB is bejöhetne már a képbe, csak a vezető borászatoknak kéne megegyezni, melyikük címkéjével lobogjon az új nemzeti szimbólum.

 

- Montes 2013: Minden csövön támad, kirobban a pohárból, zöldpaprika és bodza formájában. Mangós, egreses, élénk savakkal, szomjoltó, trópusi gyümölcsök sorával.

- Cloudy Bay 2013: Ásványok és elegancia, a macskapisi beköszön, egressel és zöldpaprikával, gyönyörűen komplex, pici kesernyével és hosszú utóízzel.

- Mount Nelson 2013: Jött, látott győzött. A kóstolón óriás kedvenc volt. Egres és bodzalevél, finom sósság, elegáns savak, zöldpaprika, citrusos fanyarság és hűvös menta.

- Matua 2013: Lime és fehérbors, gazdag, de nem tolakodó. Finom kesernye csalánnal és zöldpaprikával

- Etyeki Kúria 2013: Gazdag, tropikus ízek, bodza, lime, hosszú utóíz, kirobbanó savak. Egyenes, tiszta bor, gyönyörű fajtajelleg, enyhe édes érzettel zár.

- Pannonhalmi 2013: Zamatos, lédús. Csalán és bodza, pici édes érzet, enyhe menta és zöldpaprika, már csak a jazz hiányzik mellé.

- Petit Villebois 2013: Végre egy szuper árú francia a fajta őshazájából. Izgalmas csalános, zöldalmás jegyek, élénk savak, enyhe trópusi gyümölcsjegyek. Ár-értékben az egyik legjobb.