Nyár van és bor és hekk - Címkék után halak, Tóth Andrejtől

Jó pár éve, hogy Andrejjel találkoztunk. Egy címkét rajzolt nekünk a Gellavilla 2006-os Málnásához, ahogy azóta két nyári gyöngyöző rozénkhoz (a Nagyon nyár és a Nagyon pezseg) és Márkvárt János klassz kékfrankos-merlot házasításához, az Ezerötöshöz is. Folyamatosan dolgozik kreatívokon, például az A38-nak a kezdetektől ő készíti az anyagait, de kétévente kiállításokat is tart a hajón. Magasművészet ide vagy oda, közelebb akar kerülni az emberekhez. 

Így jött tavaly nyáron a balatonalmádi Wesselényi strandon az Art Hekk gondolata, aminek a diófa halaiba mi is azonnal beleszerettünk és azóta a nyári papírtáskánkra, képeslapokra és a balatoni borbolt kirakatába is felkerültek. A Nagymaroson kézzel faragott, olajozott, majd kézzel egyedire festett halaknak egyetlen funkciója van: hogy nincs funkciójuk. Csak ki kell akasztani őket a teraszra vagy a kertbe, hogy amikor rájuk nézünk, eszünkbe jusson a Balaton, sok nyári emlék, és derítsenek jókedvre.

Az Art Hekk nevet egyébként jó barátjával, Geszti Péterrel közösen találták ki, és a halak mellett egyedi táblaképeket és a Medence Csoport újrahasznosított molinóiból készített táskáit fogja össze a sorozat. Ahogy Andrej kiállításainak témáját, a halakat is a család mintázza. Az eredeti koncepció szerint 3 típusuk van: a nagy pöttyös a nő, a nagy csíkos a férfi (Andrej csíkos fürdőnadrágját idézve), a kicsik, fehér pöttyökkel pedig a gyerekek. A forma pedig olyan, ahogy a diófa adja. Az Art Hekk bázisa nyáron a Balaton, egész pontosan a Tihanyi Piac Placc, a fahekkek pedig nyárra a  borboltjainkba is beköltöznek.