Samuel Tinon - Olaszliszka

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„Minden az időzítésen múlt”

2015?

Olaszliszkán löszös a talaj – ez is kőzet, tele ásvánnyal, gazdag bort ad. A faluborunkkal három nagyon eltérő karakterű év van mögöttünk: a kiegyensúlyozott ’13-as, egy csupa csapadék, hűvös ’14 és egy csontszáraz, forró ’15. Persze a szőlő erős, a gyökere mélyre hatol és megtalálja az előző év nedvességét, de nem volt könnyű év. Minden az időzítésen múlt.

 

Miért éppen Olaszliszka?

A feleségem párizsi lány, én Bordeaux-ból jöttem. Mádon találkoztunk. Hová költözhettünk volna, ha nem Olaszliszkára? Azóta regény az életünk ebben a csodálatos fekvésű, Bodrog-menti faluban.A feleségem író – remélem, egyszer tényleg megírja. A házunktól egy sarokra született Kossuth. Három cserkész fiú, kutyák, alvás a szőlőben a csillagok alatt, mély barátságok. A falubor is ebből született. Szilveszterkor, néhány pohár bor után fura fogadalmakat tesz az ember.

 

Miért a hárs?

Mert szeretjük. Barátokkal találtuk ki, együtt valósítjuk meg, a fajtát is közösen határoztuk meg. Most éppen nálam készül el. Régi hordóim vannak, 15-16 évesek, kristálytiszták. Ezekben erjesztek és itt is érik az Olaszliszka. A nehézségei ellenére nagyon szép év volt, így most ezernél is több palack viszi majd a hírét a falunknak.

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>