Oremus

Tokaj 2011 évjáratkörkép

„Az ideális száraz fehérbor elkészítésének lehetősége volt 2011. Olyan egészséges volt a szőlő, hogy mosolygott rád. Ez a tizenharmadik évjárata száraz birtokborunknak, mégis minden évben újat tanulunk a természettől. A legfontosabb, amit az elmúlt tíz évben megtapasztaltunk, az az egyensúly. A szüreti idő precíz megválasztása, de még inkább az erjesztés időszakában a teljes koncentráció. Számomra az erjesztés a legfontosabb időszak, a bor életének legfontosabb része, amelyet végig felügyelek. Itt dől el minden. Amikor a szőlő borrá válik.”

Dűlők:

Oremus Sátoraljaújhely, laza szerkezetű riolit talaj
Mandolás Tolcsva, riolit altalajon kötött agyag
Szentvér Tolcsva, riolit, agyag
Budaházi Olaszliszka, riolit, apró obszidián szemcsékkel
Kútpatka Tolcsva, riolit alapú agyagtalaj
Henye Bodrogkeresztúr, löszös, agyagos vályogtalaj
Petrács Tolcsva, andezit altaljon vörös agyag, piroxin, jáspis
Gyapáros Tolcsva, rendkívül kemény agyag, folyásos riolit, nagyméretű obszidiánokkal


Birtokigazgató, borász: Bacsó András (59)
Tulajdonos: Vega Sicilia Spanyolország
Pince alapítása: 1993
Terület: 91 ha termő szőlő
Összes palackozás: 150 000 üveg

 

Borkészítés és borstílus: fürtválogatás, gyors préselés és tökéletes mustülepítés. Ez követi a borász által legfontosabbnak tartott „mesteri” erjesztés, 10-15 napon át, fajélesztővel, 18-19 fokon. A kéthetente felkevert finomseprőn tartott bor 68 literestől (fél gönci, azaz átlaghordó) 340 literesig, vegyes újfahordóban érik teljesen feltöltött, oxigéntől elzárt körülmények között. Komplex, rendkívül összetett, gazdag birtokborok.

 

Az Oremus név jelentése: A szó jelentése imádkozzunk, könyörögjünk. E szóval hívja fel imára a pap a híveket az istentisztelet alkalmával. Erről kapta nevét a birtok egyik meghatározó dűlője, majd maga a borászat is, ahol egykor a szőlőt művelő zempléni szerzeteseket szólították imádságra a munka szünetében. További érdekesség, hogy az ezredfordulóig e névvel illették a helyi zéta szőlőfajtát, így nem csak a birtok, de egy helyi szőlő is ezt a dűlőnevet viselte.