Oremus - Tolcsva

Tokaj 2013 évjáratkörkép

„Ha nekem ízlik a saját borom, akkor nincs baj. Eltelt húsz év, abból tizenöt éve már tudjuk, mihez kezdjünk, hová tartunk. Kis mozzanatok változnak, finomodik minden. Már nem beszélünk összevissza. A mesteri kimunkálás idejét éljük. Vannak még területeink parlagon, ilyen például a Ciróka. Most még a köveket szedjük ki, öt év múlva akarjuk betelepíteni a klónszelekcióból.

A klímaváltozás érezhető. Újra kell gondolni sok mindent: alanyt, művelésmódot, a szüret időpontját, hogy levelezzünk-e. Más is változik: egész Hegyalján érezhető egy finomodás, késztetés a legjobb bor készítésére. Rengeteg a külföldi látogató, állandó a konfrontáció a nemzetközi trendekkel és önmagunkkal. Ez az, ami nem hagy elaludni senkit.” – Bacsó András

Borász: Bacsó András

Dűlők: Oremus, Mandolás, Szentvér, Budaházi, Kútpatka, Henye, Petrács, Gyapáros

Pince alapítása: 1993

Terület: 100 ha

Éves termelés: 150 000 palack

 

Kevesen tudják, hogy az Oremusnál egy kísérleti klónparcella is működik, amelynek minden sora egy-egy tőkének felel meg a Petrács régi, heterogén ültetvényéről. A negyven különböző klónból a mikrovinifikáció után idén nyolc tétel lett izgalmas, de még sok év, mire hasznosítható eredmények lesznek.

Hordók terén is tovább folyik a kísérletezés: a tölgy csakis zempléni, a kivágás téli, a szárítás három évig, a dongakészítés januártól májusig tart.

A hordók méretei: gönci (136 l), fél gönci, más néven Tokaji Antal, szerednyei (210 l), burgundi (228 l). Hároméves korig használják őket, aztán túladnak rajtuk.

 

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>