Oremus - Tolcsva

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„Borkészítés hordó nélkül? Nem tudom elképzelni” – Bacsó András

2015?

Meleg és száraz volt a nyár, gyors, stressz-szerű éréssel. Általában augusztus 20. után már hűvös éjszakák jönnek, de tavaly nem így volt. Követtük az előrejelzéseket és már augusztus 29-én elkezdtük a szüretet.

Pár éve még az volt a kérdés, hogy beérik-e a furmint, most meg az, hogy megmarad-e benne a sav. Az év legfontosabb része mégis az ősz. Tavaly ősszel nem volt szél, ami kiszárította volna a bogyók közti réseket. Így csak szaporodott a gomba, de nem indult el az az aszúsodáshoz szükséges mikrobiológiai folyamat. Borzasztó kevés aszúnk lett 2015-ben.

 

Ezek alapján van-e bármi változás a szőlőtermesztésben?

Az Oremus-nál érzékeny, biológiai szemlélet a jellemző, célunk, hogy a szőlőben minél élőbb szervezet alakuljon ki. A sorok között köztes növényeket telepítünk, melyek a védelmi funkció mellett természetes versenyhelyzetet teremtenek a szőlőnek. Olyan problémákkal is meg kell küzdenünk, amik eddig csak mediterrán országokban voltak ismertek. Ha így folytatódik, komolyan el kell gondolkodnunk a csepegtetéses öntözésen – már elkezdtük a Bodrogból való vízkiemeléssel kapcsolatos kutatói munkát.

 

A borkészítés során is megfigyelhető valami változás?

Az alap borkészítési filozófián nem változtatunk, továbbra is finoman visszaveszünk a hordós jegyekből. Finomseprőn való, irányított, fahordós érlelés és pincehigiénia. Nem szeretem, ha gyorsan megy az erjedés, alacsony hőmérsékleten, egyenletesen kell haladnia.

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>