Palackba zárt életöröm Franciaországból

November 15. – a dátum, amit idén nagyon vártunk, mert azt jelenti, hogy megérkeztek a Beaujolais borok. A francia újbor üzenete ennyi: igyunk finom bort, együtt, itt és most!

November harmadik csütörtöke

Minden borkultúrával rendelkező országban megvan a hagyománya a primőr, újborok iránti nagy várakozásnak. A franciáknál 1941 óta a Beaujolais nouveau első lehetséges forgalomba hozatali időpontja november 15-e. 1970-ben Georges Dobeuff „A Beaujolais megérkezett” felirattal Párizsban letett egy palackot, és innen már nem volt megállás. A század második felére már Európa, az Egyesült Államok és Japán is Beaujolais nouveau-t akart inni. 1985-től a nouveau-k minden év november harmadik csütörtökén 00:01-től kerülnek forgalomba – idén ez éppen november 15-ére esik.

  

 

Friss, könnyű, gyümölcsös: a  beaujolais nouveau

A kulcsszó a szénsavmaceráció. A szőlőfürtöket egészben, többnyire rozsdamentes acéltartályokba töltik. A gyümölcs súlyától a tartály alján lévő bogyók  összezúzódnak, must képződik, ami erjedésnek indul. Az erjedés során szén-dioxid keletkezik és ennek eredményeképpen az egész erjesztőkád szén-dioxidban fürdik. Az oxigénmentes környezetben a szőlőszemekben lévő enzimek hatására bogyón belül megindul az erjedés. A végeredmény friss, könnyű, gyümölcsös: málna, eper, cseresznye, banán aromákkal teli, intenzív lilarubin színű, mégis alacsony tannintartalmú, rövid élettartamú vörösborok.

 

Jellegzetes aromavilág

Beaujolais újborai kapcsán sokszor emlegetjük a banános ízjegyet. Korábban szinte mindenki a borvidéken ugyanazt a bevált élesztőtörzset használta, amivel gyorsan és időben kierjedtek a borok, és kaptak egy jól felismerhető, banánra emlékeztető íz- és illatvilágot. A világ változik, és ma már minőségibb, akár természetesebb bozsolék kerülnek a piacra, mint mondjuk a nyolcvanas években. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne a mai napig a „bozsolé nuvóknak” egy jellegzetes aromavilága, de már ritkábban találkozhatunk azzal a híres-nevezetes direkt banán bukéval.

 

 

Pierre-Marie Chermette

A nyolcvanas-kilencvenes években még a beaujolais nouveau-nak az erősen fajélesztős, direkt banános irányzata volt divatos. Pierre-Marie az elsők között próbálta megmutatni Beaujolais régió borainak egy tradicionálisabb, letisztultabb, természetes arcát. Nagy reformnak számított, hogy nouveau tételeit – amik a borászat vezető termékei – cukor hozzáadása nélkül erjesztette.

 

 

Maison Louis Jadot

Burgundia egyik legmeghatározóbb pincészete, az egyik legnagyobb beaujolais termelő is egyben. A nouveau mellett több villages* bort is készítenek.

 

 

*village

38 appeláció van Beaujolais területén, ami „villázs”-nak hívhatja magát. Ezen appelációk szőlőterületeiről külön-külön, vagy házasítva kikerült borok lehetnek village-ok.

 

Vignerons de Bel-Air

1929-ben, a nagy gazdasági világválság hatására alapított, 250 termelőt összefogó kooperatív, egyben az egyik vezető beaujolais cru termelő. Mintegy 700 hektárnyi ültetvényéről készítenek borokat – köztük természetesen beaujolais nouveau-t is.

 

 

 

Lionel Carron

Lionel Carron-t egy tavaszi borvásáron fedeztük fel. Kilógott a sorból, a kezén még ott voltak a lila foltok annak jeleként, hogy egyenesen a pincéből érkezett. Érdeklődésünkre a pult alól előkapott egy palack nouveau-t az előző évjáratból, és miközben kóstoltuk, elmesélte, hogy a saját kis borászatában a lehető legkevesebb beavatkozással készít borokat.

 

 

TERROIR ORIGINELS

Lucien Lardy

Lucien harmadik-generációs, környezettudatos borász, a 25 független borkészítőt összefogó Terroirs Originels alapító tagja. Fenntartható gazdálkodást, természetes szőlőművelést folytat, legjelentősebb ültetvényei Beaujolais egyik cru területén, Fleurie-ben találhatók.

 

 

Jean-Baptiste Duperray

1840-ben alapított birtok, amelynek 1983-ban Bertrand Duperray vette át a vezetését. 2013 óta már a következő generációé a főszerep, Jean-Baptiste-tal az élen. Fenntartható  gazdálkodást folytatnak, sok energiát fordítanak az ültetvények átalakítására, a régi parcellák megújítására és a modern, friss telepítésekre.