Pfalz

Méret: 23 ezer ha
Jellemző talajok: gránit, agyagpala, homokkő
Riesling aránya: negyede

Németország második legnagyobb borvidéke, Rheinhessen és Baden között 80 km hosszan terül el. A délibb fekvésnek, melegebb klímának megfelelően lágyabb, kevésbé szigorú borok születnek itt, mint Moselben. Az egyik legszebb német borvidék, a pásztori idill minden kellékével. Olyan pincék készítenek itt rieslinget, mint az első két, választékunkba került borászat Dr. von Bassermann-Jordan és Dr. Bürklin-Wolf. Kóstolóinkon legtöbbször e borvidék boraiba szerettünk bele – valahogy közel állnak hozzánk.

 

Wilker
Terület: 20 ha
Jellemző szőlőfajták: riesling, pinot noir

Wilkeréket egy kedves vásárlónk és barátunk ajánlotta: egy szüretet töltött náluk és nagyon megszerette a családot. Válogatásunk egyik nem VDP tagja. A borász, Jürgen Wilker Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában tanulta a szakmát, a borászat családi birtokként működik.

 

 

Seckinger
Terület: 8 ha
Jellemző szőlőfajták: riesling, pinot noir, cabernet sauvignon, pinot blanc

Igazi alternatívok: egy borozóban találtunk rá a két fiatal borász kortárs, vidám boraira. Philipp és Jonas Seckinger nem VDP tagok, ahogy ők mondják, nem szeretik az egyenruhát. Kicsi, családi pince, 2012-ben alapítva. Spontán erjesztett, természetesen készülő borok.

 

 

Dr. Bürklin-Wolf
Terület: 86 ha
Jellemző szőlőfajták: riesling, pinot noir

Első rajnai borászatunk volt, az ő boraik adták a végső lökést. Bettina Bürklin von Guradze 1990-ben örökölte meg az 1597 óta létező, VDP-alapító tag pincét. Jelenleg évi 500 ezer palackot termel, Németország egyik legfelkapottabb borászata. Biodinamikus feldolgozás, organikus szőlőművelés.

 

  

Dr. von Bassermann-Jordan
Terület: 49 ha
Jellemző szőlőfajták: riesling, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc, merlot

Az 1718-ban alapított pincét 2002-ben Achim Niederberger vásárolta meg, ma Jana Niederberger tulajdonában van. 350 ezer palackos évi termeléssel, kristálytiszta, modern, savhangsúlyos rajnai rizlingeket készítenek a legjobb Grosse Lage dűlőkről. Igazi klasszikus, a VDP egyik alapító tagja. Gazdag, sokízű boraik már az első kóstolókon elvarázsoltak minket.