Porrá őrölt, árnyékolt zöld tea - a matcha

Egészséges, szemet gyönyörködtető, az elkészítése pedig olyan nyugodt, meditatív állapotot hoz, amellyel kizökkenhetünk a mindennapok rohanásából. Akinek szokásává válik a matcha fogyasztás, nemcsak egészségesebb, de kiegyensúlyozottabb is lesz.

Az egyetlen tea, ahol magukat a tealevelek is elfogyasztjuk, porított formában, a matcha (抹茶/’maccsa’). Kínából került Japánba, ahol sokáig csak a papok, nemesek, szamurájok ismerték, gyógyító hatásait féltve őrzött titokként kezelték. Japán buddhista szerzetesek kezdték termeszteni valamikor a 12. század folyamán. Nem véletlenül tartották a halhatatlanok elixírjének. A matcha a hagyományos zöld teához képest 130-szoros mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, számos jótékony hatása közül érdemes kiemelni, hogy energizál, élénkít, feltölt.  A zen buddhista szerzetesek a meditáció megkezdésekor matcha teát meditatív módon készítenek és fogyasztanak. Serkentő hatású, de nem stimulálja annyira erősen az idegrendszert, mint a koffein. Úgy tartják, hogy a matchától egyfajta nyugodt eufória érzés lesz úrrá rajtunk.

Az árnyékolt zöld tea

A szélsőségesebb időjárási körülmények, a téli fagyok ellen úgy védték az ültetvényeket, hogy mesterséges, bambuszból és nádból font tetőkkel fedték be. Észrevették, hogy az ily módon árnyékolt teanövény úgy kompenzálja a napfény hiányát, hogy még több klorofilt állít elő a fiatal hajtásokban. A metódus évszázadokon át alig változott. Szüretkor kézzel szedik le a legjobb leveleket, majd rövid ideig, nagyon kíméletes eljárással gőzölik. Ezzel megállítják az oxidációt, megőrzik a levél enzimtartalmát és ezzel együtt a zöld színét is. Ezután következik a szárítás és a szitálás, válogatás. A magasabb minőségű, szertartás matcha készítésekor a tea leveleit nem sodorják, hanem gránit malomköveken őrlik finom porrá. Ilyen a választékunkban kapható matcha tea is.

 

Otthoni elkészítés

Az adagolókanál (chashaku 茶杓) egy bambuszból készült, hosszabb nyelű, vékony kanál. A teaecset neve chasen. Szintén bambuszból készül, egészen pontosan 100 szálból, és használat előtt mindig be kell áztatni, hogy a végei felpuhuljanak. Ezzel keverjük el az átszitált matcha port a vízben, a segítségével teljesen csomómentes, krémes-habos állagú italt kapunk. A 10 cm átmérőjű kerámiacsésze neve chawan (茶花), amit mindig megtisztítunk és előmelegítünk forró vízzel, mielőtt elkészítjük benne a teát.

 

A matcha készítése kis odafigyeléssel hamar elsajátítható és sok évig gyakorolható. (Ebben segít a következő link, ahol lépésről lépésre mutatjuk be a teakészítés fázisait >>> .) Általában két bambuszkanál teához 80 ml, körülbelül 80 fokos víz jár. A bambusz ecsettel, gyengéd, de határozott mozdulatoknak keverjük a teát homogén állagúra és habosra. Fontos, hogy ne maradjanak benne buborékok és csomók. A teát felbontás után hűvös, száraz helyen, napfénytől, párától és más illatoktól elzárva tároljuk!

 

 

A matcha változatai

 

Konyhai matcha

Önmagában nem fogyasztjuk, sütemények és turmix italok elkészítéséhez használjuk. A porítást darálással végzik, a szemcsék nagyobb méretűek.

 

Matcha – usucha (薄茶), a mindennapok itala

A zöld teát gránit kövek között őrlik finomra, egy óra alatt kb. 40 gramm porított teát kapnak így. Az őrlési folyamat alatt a surlódási hő hatására a tea ízvilága lágyul, mogyorósabb, édesebb jegyeket kapunk. A szemcsék púderszerűen finomak.

A szertartásokon ez a matcha alapváltozata. Személyre szabottan készítik, ráhangolódásképpen. Általában két bambuszkanál (2 gramm) teát, 80 ml, körülbelül 80 fokos vízben kevernek el. Gyakran kíséri egy sütöttebb, vagy fekete tea fogyasztása is, ami a test melegérzetét biztosítja.

 

Koicha (濃茶) – a szertatások fő itala

Sokkal sűrűbb ital, 4-5 adagolókanál (4-5 gramm) matcha porhoz, általában 50 ml vizet adnak, majd lassú és pontos mozdulatokkal keverik krémesre. Egy chawan koichát adnak körbe, a nagy becsben tartott italon 3-4 ember osztozik.

 

A matcha szertartások fontos része a wagashi (和菓子) is. A gyűjtőnév olyan, általában növényi alapanyagokból (rizsből, gyümölcsökből, magvakból, babfélékből) készített édességeket jelöl, amelyeket a tea mellé, a keserű íz kiegészítéseként, az ízharmónia megteremtéseként szolgálnak fel.