Porto tónico - Portugál válasz a gin-tonikra

Sámson Gergő pécsi kollégánk, aki a porto tónico-ról egyenesen Portóból tudósított, nem csak visszatérő látogató a városban, de egy ideig ott is élt. Az egyetem alatt - meteorológus hallgatóként - megtetszett neki a portugál nyelv (a már beszélt német, olasz és angol mellett) így került ki Erasmus ösztöndíjjal Portugáliába 2009 augusztusában. Annyira bejött neki az ország, hogy ott is ragadt. Mivel akkor már nemcsak a portugál nyelv, de a borok is határozottan érdekelték a meteorológia mellett, a Ferreira pincészetnél kezdett dolgozni, ahol az idegenvezetés mellett kóstoltatókat is tartott. Másfél év után hazaköltözött, azóta a Bortársaságnál dolgozik - de néhány havonta pár napra Portugáliában találja magát, most éppen a szüretet tervezi ott tölteni.

Nemrég Portóban jártunk. Vibráló város, folyóval és óceánnal, ahol minden az élet szeretetéről szól. Ragyogó kék ég, tűző nap, könnyű szellő, minden adott volt, hogy kiüljünk Vila Nova de Gaia-ban a Graham's bár teraszára és igyunk egy frissítőt.  Egy porto tónico-t, mi mást? A túloldalon Portó piros háztetői, alattunk a Douro folyó, ami épp itt éri el az Atlanti-óceánt. A porto tónico a kevésbé ismert fehér portóiból született, igazi nyári ital. A szőlő egy kicsit feljebb, a Douro völgyében terem, a borokat pedig a Portóval szemközti Gaiában érlelik. Filipe, a Graham's szakértője mesélt nekünk róla egy kicsit. Ez a végtelenül egyszerű ital nem túl rég jött létre, amikor a gin-tonik divatra kerestek portugál választ, egy picit könnyedebbre hangszerelve. A XXI. században kihívás volt megtalálni és újradefiniálni a portói helyét, de mára népszerűvé váltak a portói alapú koktélok, long drinkek. A porto tónico nagyjából tényleg annyi, amennyit a neve elárul: portói és tonik.

 

Milyen arányban keverjük? Filipe úgy szereti, ha 1:2 a tonik javára, de nincsenek kőbe vésett szabályok, kísérletezni kell. Nekünk az 1:1 jött be igazán.

Milyen legyen a bor? Fehér portói, lehetőleg extra dry.

Milyen legyen a tonik? Neutrális, minél fanyarabb és szárazabb.

Mit tegyünk meg bele? Sok jeget. Néhány karika citromot vagy limettát, és mehet bele pár csepp a levéből is. Tehetünk még bele borsmenta-levelet, de lehet próbálkozni fahéj-darabokkal és bazsalikommal is.

Milyen pohárból igyuk? A Graham's teraszán fehérboros pohárból kaptuk, de nyugodtan elkészíthetjük gin-tonikos, vagy long drinkes pohárban is.