Ruppert Ákos - A bor, a lovak, a család

Mikor kezdődött a babarcszőlősi történet?
Pécsi sváb család a miénk, s bár édesapám az építőiparban dolgozott, a család története mindig is a földdel, a gazdasággal fonódott össze. Babarcszőlősön először csak nyaraltunk, aztán a hegy, a klíma, a gazdag talaj olyan hatással voltak ránk, hogy belevágtunk a szőlőtelepítésbe. 2002 és 2005 között 35 hektárt ültettünk, most 27-et gondozunk féltve, törekedve a tökéletesre. A nagy lelkesedés és elszántság a kezdetektől megvolt, a profizmus akkor még hiányzott. Ma is csak tanulunk, megismerünk, mert a vincellér szakma erről szól. Egységes, gyalog bejárható birtok lett belőle. Először Villányban házaltunk a szőlővel, utána már minket kerestek a borászok, hogy miből van eladó. A felét eladjuk, a másik feléből nálunk lesz bor.

 

Leginkább fajtaborokat készítesz.
Mindenből fajtabor készül, csak egy chardonnay-muskotály házasításunk van. Így tudjuk megismerni a legtisztábban a szőlőinket. Ezen a vidéken nem az egyes parcellák terroir jellege az, amit tanulgatnunk kell, hanem a borász és a szőlőfajta viszonyát. Itt próbáljuk megalkotni a maximumot. Minél többet foglalkozom a borral az új feldolgozóban, annál inkább rájövök, hogy a feladatot a szőlőben kell elvégezni, itt, a háznál csak befejezni lehet.

 

Mi a csel?
Jó borokat akarok készíteni. Olyat, ami időtálló, ami nekem, a családomnak, akikkel együtt dolgozunk és a barátaimnak tényleg ízlik. Ezen jár az eszem az év 365 napján. Katát, a páromat már-már a sírba vittem, annyit tervezgettem éveken át a most megvalósult feldolgozónkat a csömöszölő tartályokkal, a bogyózóval, a válogatóasztallal. Bevallom, mérnökből lettem borász. A körzőt és vonalzót elhagytam, a tisztaság, a rend, a fegyelem szőlőben, borban megmaradt. Ezért szüretelünk hajnalban kis adagokban hideg gyümölcsöt a családdal. Ezért használunk annyi vizet, mint egy nagyüzem, hogy minden kristálytiszta legyen. Mindezt minimális beavatkozás, minimális uniformizálás mellett, profin erjesztve, jó tartályokkal, jó hordókkal, tisztán.

 

Szó szerint családi pince.
Tényleg az. A két öcsém is velünk dolgozik már. Hazaköltöztek az egyetem után. A párommal, a nővéremmel és a sógorommal a kezdetektől építjük ezt a babarcszőlősi gazdaságot. Szőlő, bor, lovak. Szeretnénk itt Babarcszőlősön, a Villányi-hegység nyugati végében igazi értéket teremteni.