Sauska - Számos történetünk van

Új nagyborászatot indítani Villányban a kétezres évek elején? Őrült ötlet. Főleg, ha a kezdőcsapat jelentős része még csak nem is odavalósi. Markó Ildikó és Latorczai László borászok Budapestről és a Balaton mellől érkeztek, a tulajdonos, Sauska Krisztián pedig – hiába a sombereki gyerekkor, a villányi gyökerek – azért még „amerikaiként” szerepelt a helyi folklórban. Mégis éppen ez a múltnélküliség adott olyan szabadságot, amelyből a szokatlan Sauska név, számos cuvée-ivel megerősödhetett. A Cuvée 7-esek új évjárata és a Cuvée 5 nemzetközi sikere kapcsán beszélgettünk a Sauska pincészet csapatával Villányról, Siklósról és – mert a történet szerves része – Tokajról is.

Sauska Krisztián Latorcai László és Wéber Norbert Markó Ildikó Rakaczki Gábor

A kód neve: 571113105107111113

„Nem voltunk többgenerációs, tradicionális borászat és nem is próbáltunk úgy tenni. Teljes szakmai szabadsággal, akármerre indulhattunk. A címkénk őszintén kapta el ezt a kezdőpillanatot: ráírtuk a családnevünket, mint mindenki más. Rajta volt még tökéletlenségünk jelképe a lyuk, meg jó sok hely minden irányban” – mesélik Sauskáék az első időkről, amikor a prímszámos sorozat megszületett.

„A prímszámokat Krisztián hozta a képbe. Ő az, aki már gyerekkorában háromféleképpen csinálta meg a matekházit a villamoson, hogy ne unatkozzon. A végleges számokról és arról, hogy egy-egy cuvée megszülethet-e adott évjáratban az első szüret, az első közös kóstolók után döntöttünk, a valódi minőség ismeretében.

 

C5

Tökéletes bor nincs – vagyis a legkisebb prímszámot, a kettest nem használhatjuk. A hármasról úgy gondoltuk – gondoljuk, törekedni fogunk rá, így az első, a nagy bor, a jó évjáratok célfotója a mindenkori Cuvée 5. Azé a hosszú, izgalmas, dolgos maratoné, aminek része minden: az időjárás, a dűlőink fekvése, a szőlőink fejlettsége, a telepítéseink kondíciója, a hordóink minősége, az aktuális tudásunk szőlészetről és borászatról. És persze benne a lelkiállapotunk, a szüret dinamikája, koncentráltsága, döntéseink minősége.

 

C7

A két Cuvée 7 a célszalag átszakítását követő pillanatot rögzíti, persze más-más perspektívából. Azonos lendület, azonos szenvedély, ugyanaz a felkészültség, mégis két külön jelenség – erre még tudatosabban odafigyeltünk 2011-ben, amikor a két tétel összetétele, iskolázása is elválik egymástól.

A házasítások során elsőként a Cuvée 5-öt rakja össze a csapat – Krisztián, Ildikó, Laci és a birtokigazgatónk, Pohl Péter. Izgalmas időszak, tele érzelmekkel, gondolatokkal, mert ilyenkor már érezzük, mit teljesítettek a fajták és dűlők az adott évben. Amikor döntünk a Cuvée 5 összetételét és mennyiségét illetően, ugyanazokkal az alapborokkal megyünk tovább a két Cuvée 7 felé.

 A „hetesek” karakterét két tényező határozza meg, az egymástól markánsan különböző siklósi és villányi terroir és a szőlőfajták aránya, amelyek az adott dűlőben a legszebb bort adják. Az előbbit csak élvezzük és mindent megteszünk, hogy a borokban minél szebben kifejezésre jussanak, az utóbbit – a fajták arányát – tudatosan alakítjuk is. A hosszútávot még a Cuvée 11-es futja nálunk. Tökéletes egyensúlyra, elérhető gazdagságra törekszünk minden évjáratban, 2011-től pedig megpróbáljuk stílusában, hangulatában elválasztani a hetesektől: ugyanaz a gondosság, ugyanaz a hozamkorlátozás, de kevesebb újhordó és kékfrankosgerinc – ezek adják új, még gyümölcsösebb, még dinamikusabb arcát. Az alap pedig, a 13-as, könnyedebb belépő vörös, csak tartályból, a mindennapoké. Igazság szerint még van egy házasításunk, szám nélkül: nem hosszútávfutó,

de ügyes sprinter – a rozé.”

 

Tokaj

„Sokan nem tudják, hogy a mi történetünk eredetileg Tokajban kezdődött. A két birtok sokáig két külön világ volt, aztán időről időre feltettük magunknak a kérdést – ha ugyanaz a csapat dolgozik Villányban és Tokajban is, ha ugyanaz a márka, ha ugyanaz a gondosság és gondolat mindkét birtok borai mögött, akkor hol a különbség? A villányi számos cuvée-k természetes módon megtalálták tokaji párjukat filozófiában, minőségben. Így történt, hogy a villányi számokhoz hozzáadtunk százat. Azt sem bántuk, hogy az eredeti prímszámos gondolat a 111-el fellazult: a tokaji 111-nek minden elemében a Villányi 11-es mellett a helye. 2011 nem csak Villányban, Tokajban is olyan minőséget adott, amit még visszafogottabb hordóhasználat mellett szerettünk volna megmutatni, így születtek meg a borvidéken még rendhagyó, de a gondolkodásunkban kiemelt szerepet kapó helyi és világfajtákból házasított cuvée-k.”