Sauska Cuvée 11 2012 - Mint egy jó skandináv krimiben

“Úgy látszik, a klímaváltozás minket is lassan elér. 2012 izgalmas volt, tele baljóslatú fordulatokkal, világvége hangulattal, tiszta skandináv krimi. Márciusig már többször megállt a szívünk a félelemtől  a szőlőben: a januári nagyon enyhe időt februárban olyan komoly fagy követte, hogy a Kopáron egyenesen újra kell nevelnünk a törzseket; a hó takarásán felül eső törzsrészek teljesen elfagytak. A tavaszi indulás ennek ellenére jól ment, nem volt késés, de a néhány esős nappal tarkított  tavaszban - a  hajtásnövekedés indulásakor, pont húsvét hétfőre -  újra fagyokat kaptunk, ami nagyon sok helyen okozott kárt. Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az eleve elhúzódott; - illetve egyes érzékenyebb fajták a vártnál rosszabbul kötődtek. Ellenben a  folytatás szépen alakult; május végétől hosszú, meleg nyári napos idők következtek.

A változatosság kedvéért ezután a nyár nem akart abbamaradni,  egy-egy port elverő nyári zivatar erejéig sem. Ha meg mégis, akkor ott jeget hozott. Persze mi is kaptunk belőle itt-ott a villányi területeken (milyen jó hogy több kisebb parcellánk van  a borvidéken). Azért azt tudjuk, hogy  természet ilyenkor rákapcsol és behozza a lemaradásokat. Így történt most is. A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében. A folyamatosan támadó gombás betegségeket is jól kordában tudtuk tartani.

A korai fajták ellenben megsínylették a vízhiányos forró nyári időszakot, ezzel együtt nagyon korai szüretet hozva. A 2011-es évvel ellentétben nem kellett várni az elő- és főszüret között 15-17 napokat. A nagybor alapok is korábban érkeztek, akárhová nyúltunk szedhető szőlőt találtunk. Ennek ellenére megtettünk mindent az optimális szedési időpontok meghatározására; így is a területeinket október 5-re leszüreteltük. A kicsit nehézkes kezdés ellenére a pincészetben optimistán tekintünk az új évjárat minőségére.”

Latorczai László, borász, Villány

Fajtaösszetétel: kékfrankos(32%); syrah(22%); cabernet sauvignon (20%); merlot(15%); cabernet franc (11%).

Termőterület: Siklós (Diósviszló és Zuhánya) 65%, Villány (Ördögárok és Kopár, a borászat környéki dűlők) 35%.

Borkészítés:

- Az előhűtött alapanyag kézi fürt válogatása, majd gépi és kézi bogyó válogatás.

- A tiszta egészséges szemeket,  szőlőfajtánként az erjesztő tartályban 3  napig hidegáztva, majd  fajélesztővel beolva.

- A cefrével való teljes kontakt idő 25-30 nap volt, mely alatt csömöszölve és körfejtve.

- Préselés után hordóban történt a teljes almasavbontás.

- érlelés 13 hónapig, 70%   használt, 30%  új francia hordóban.

Most ilyen:

Sötétbordó, lilás bevillanásokkal.  Illata sokrétű, fűszeres, ibolya, szilva, füge, citromfű és menta, diszkrét kakaó, még diszkrétebb szép fa.  Szeretjük, hogy az íze hűvös és fűszeres egyszerre. Jó ívű bársonyos korty, játékos, vibráló, nem fárasztó. Az évjárat miatt elődjénél légiesebb jelenség, ezért fiatal borként sokkal több örömet tartogat.