Sauska Rosé Cuvée 2014

Így látjuk:

Kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah és pinot noir házasítása. Vidám lazacrózsaszín, illatában szamócával, csipkebogyóval és hibiszkusszal. Kortyában  ismerős, finom nyári bogyósok, a ribizli frissessége és a nyári rét illata.  Jó kortyú bor élénk savakkal, tiszta, egészséges utóízzel.

 

Az év:

”2014 enyhe telet hozott, ami előrevetített egy hűvösebb nyarat. A szezon elején, a rügyfakadás és hajtásnövekedés fázisában szépen, az elvárásoknak megfelelően alakult az időjárás,  de az előző évhez hasonlóan hűvös, késői tavaszi idő alakult ki a virágzási időszak közepére. 

A korábban virágzó fajták esetében (merlot, portugieser, pinot noir) gyönyörű, gazdag fürtöket nevelt a szőlő. A beköszöntő hidegfront miatt a cabernet franc és kékfrankos virágzása viszont elhúzódott,   ezért ezek a  fajták idén mennyiségben az elvárások alatt teljesítettek.

 Aztán az egyensúly újfent helyreállt, a  cabernet sauvignon és a syrah szépen kötött, szép termésnek adva lehetőséget. 

A nagyon csapadékos nyár miatt extrém erős gombafertőzési nyomás alatt volt majd` az egész ország. A zöldmunkát és növényvédelmet nagy felkészültség mellett is szinte lehetetlen volt elégszer és időben elvégezni. Ezidáig nem fordult  elő, hogy a botrytis itt-ott megjelent volna a fürtkezdeményekben zsendülés tájékán, most ezt is láttuk.

A rozé alapok és kékszőlők előszürete több kisebb hullámban történt az egészségi állapottól függően. A sűrű  területbejárásoknak köszönhetően sokszor elkerülhetetlen, de nehéz és  prompt döntések alapján kellett szervezni a szüretet,, ami segített elkerülni a termés gyors degradálódását.

Az szeptember - októberi időjárás sem hozott nagyságrendileg pozitív változásokat. A   a további esőzések miatt folyamatos kellett legyen a munka. A ritkán előbújó nap és esetenként langyos őszi idő ennek ellenére még sokat segített a későn érő és ellenállóbb cabernet  fajtáknak.

Így a beérkezett szőlő végül a  rigorózus  válogatás után tiszta,  könnyű borok alapja lett, a válogatás szerepe idén is nagyon felértékelődött. Igen nagy mennyiséget voltunk kénytelenek kidobni annak érdekében, hogy a tőlünk megszokott tisztaságú borok készüljenek. De reményeink szerint jó ívű, jó savú élénk és zamatgazdag borok születnek 2014-ből.”

 

Így készült:

- azonnal kis nyomáson préselve,

- ülepítés és frakcionálás után fajélesztős beoltással,

- saválló acéltartályban 16,5-18 C-on erjesztettük; 

- 3 hónapon keresztül finomseprőn tartottuk.

- s palackozásig acél tartályban volt, hordós érlelést nem kapott

(Latorczai Lászlói, Wéber Norbert)