Sauska – Tokaj

„Össze kell barátkozni a területtel, hogy megtudd, mire képes.”

Az utazás első élménye Rakaczki Gáborral a Medve tetején. Csupa tufa minden, bio művelésű szőlő. Nagy kopácsolás: karám épül a skót törpe birkáknak, akik majd a területet karbantartják. Gábor pedig a szokásos fanyar humorával és egy elképesztő 113-assal indít a hófehér köveken ülve. „Össze kell barátkozni a területtel, hogy megtudd, mire képes” – mondja Gábor, akivel kapcsolatban mi is éppen így voltunk hét évvel ezelőtt.

 

2017

„Ha a borvidéken minden évjárat ilyen lenne, a szőlészeknek, borászoknak könnyű életük lenne. A pezsgőszüretet augusztus 16-án indítottuk és a hónap végére be is fejeztük. Az érés lassú és vontatott volt, így maradt időnk válogatni. A pezsgő alapborok ígéretesek, az aszúk pedig koncentráltak lesznek. Ötös skálán öt, tízes skálán pedig kilenc pontot adok az évjáratra.”

 
„Egyre többet tapasztalunk a szőlőben, a Medve dűlő nagy részét átállítottuk pezsgő alapborhoz, vegyszereket nem használunk és elkezdtünk visszakomposztálni. Sőt, nemsokára érkezik egy akolnyi skót törpebirka. Ők fogják nyírni a füvet, mert ahhoz pont elég alacsonyak, hogy ne tudják lelegelni a fürtöket.”

 

A pincéről szóló korábbi körképeink itt olvashatók:

Tokaj 2016 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2015 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>>