Sauska Tokaj

Tokaj 2011 évjáratkörkép

„Az út, amin 2009-ben elindultunk a száraz házasításokkal, messze izgalmasabb, mint gondoltam és még csak az elején tartunk, a megismerésnél. Sokat kóstolunk, folyamatosan minden egyes tétel szemébe nézünk és sokszor ámulunk el a szépségükön. Aztán, ha nem hibáztunk, olyan tiszta az egész , mint egy mátrix, hogy a mateknál maradjunk: egyértelműen mutatja magát az a bor, aminek önmagában kell palackba kerülnie és ugyanilyen magától értetődően simulnak össze a fajták a házasításokban.”

Dűlők:

Birsalmás Mád, riolittufás, zeolitos terület
Dorgó Mád, puha, omló perlites talaj
Szt. Tamás Mád, kemény riolittufa és málott zeolit erek
Medve Bodrogkeresztúr határában, riolittufás talaj
Úrágya Mád, kvarcos, tufás, kemény agyagréteggel fedve
Padi-hegy Mád, apró tufamorzsalékos barna egyag


Borász: Rakaczki Gábor (39)
Pince alapítása: 1998
Terület: 43 ha 13 dűlőben a Sárospatak–Mád–Tokaj vonalon
Éves termelés: 130 000 palack


Borkészítés és jellemző borstílus: három szinten, gravitációval mozgatott szőlő és must. Hajnali szüret, hideg fürtök, zúzás, bogyózás, préselés kis pneumatikus présben. Természetes mustülepítés, többségében tartályos erjesztés szelektált élesztővel. Almasavbontás és finomseprőn tartás, batonnage. Egyedi karakterű dűlős borok helyi fajtákból és sokszínű házasítások. Teltebb, kerek tételek.

A birtok 2011-es tételei közül most is polcon van a tokaji furmint és a sárgamuskotály, jövőre pedig a további tételek érkeznek a Sauska Tokajtól: tavaszra várjuk a Birtok Furmint 2011-et, őszig érnek majd a furmint, sauvignon blanc házasításából született 111-es, a hársból és chardonnay-ból készült 107-es és a kizárólag tokaji fajtákra épülő 105-ös cuvée-k. Ekkor kerül polcra Sauskáék dűlőszelektált mádi furmintja is, a Birsalmás 2011.