Somló - Újítás, hagyomány és érlelhető borok - Györgykovács Imre

Feleségével, Gyöngyivel évtizedek óta ugyanarról a 0,8 hektárról, ugyanazokkal a fajtákkal, nagy gondossággal és valóban kétkezi munkával készítik a Györgykovács borokat. Náluk a filozófiai vagy technológiai változás tényleg minimális. Még Gyöngyike isteni levese is ugyanabban a piros fazékban főtt, mint megszoktuk. Az alapok stabilak, maximum finomhangolás lehet. Pont emiatt tudjuk Imre borain keresztül értékelni az évjáratokat és a somlói borok fejlődését. Most a ’12-es és ’13-as évjáratokról mesélt, a ’14-es hordómintákat pedig a pincében kóstoltuk meg vele.

Milyen volt a legutóbbi három évjárat?

2012-ben minden bajom volt. Olyan aszályt tapasztaltunk, hogy a Taposó kútnál leszáradtak a szőlő alsóbb levelei, mint a dohánylevél! A szőlővel telt ládákat nem egymásra, hanem egymás mellé tettük, hogy gyorsabban hűljenek. A szüretet mindennap kora este kezdtük el a nagy meleg miatt. Hajnal ötkor keltünk bogyózni. Éjszaka „lazító” programként kézzel szétszedtük a prést és kitakarítottuk, hogy másnap ismét munkára fogható legyen. 2013 hűvösebb év volt, későbbi szürettel. Rossz volt a kötődés, de virágzásra ismét jó állapotba került a szőlő. Sajnos potyogott is, hullajtotta a bogyókat rendesen. A savak végre magasabbak voltak, de így sem túlzóak, 5-6 közöttiek. Szép somlói jelleg a borokban. Jó évjárat! 2014 nehéz volt, folyamatosan esett. Az év  végére megtanultam káromkodni. Kézzel kellett kiszemeznünk a fürtöket, így lehetett csak megmenteni a termést. Az eredmény meglepően szép gyümölcs és vitális bor.

 

Vannak fiatalok, akiket érdekel, hogy mi lesz Somlóval?

Mindig jönnek újak, és kérdezgetnek engem: mit kéne csinálni, hogy kéne csinálni? Én pedig elmondom, de a végén rájönnek, hogy nincs itt semmi titok, csak sokat kell dolgozni. Mindenért meg kell szenvedni, de a végén ott lesz a jutalom. Már jó pár éve, hogy ketten odajöttek hozzám, és kérdeztek, hogy melyik itt a jó terület. Egy hétre rá felhívtak, hogy szomszédok lettünk. Az egyikük Kreinbacher József volt.

  

 

2013-as Györgykovács-borok elővásárlása

 

A ’13-as év minden borvidéken jól érlelhető borokat adott. A savak megmaradtak, a szerkezet feszes. Úgyhogy Imre borait idén is érdemes eltenni. Egy hónapig kedvezményes áron elérhető hatosával vagy négyesével. Aztán mi is eltesszük őket a hűtött raktárunkba jövő tavaszig.