St. Andrea kis tételek

„Az a nagy bor, amiben sok az élmény, finom és gyorsan megiszod”

Különleges sort kóstoltunk Egerben a St. Andrea Pincénél. Tényleg nagy borokat, amelyek némelyike bizony csak egy-egy 500 literes hordóval készült el: „az egész világon összesen ennyi van”, ahogy Gyuri fogalmaz. Egy kicsi azért a Bortársasághoz is került belőle.

„Hú gyerekek, nem sok időm van beszélgetni, ne haragudjatok. Olyan, sosem látott növekedésben vannak a szőlőink itt Egerben, amire még nem volt példa. Ahhoz képest, hogy márciusban még havazott és mínusz húsz fokot mértünk, nemhogy behozta a szőlő a lemaradást, de egy hónap előnyben van az átlagos évekhez képest. Persze olyan, hogy átlagos év, már nincs is. De ilyen, hogy június elején minden elvirágzott és komoly fürtök lógjanak a tőkéken, mi pedig megkezdtük a csonkázást, azaz a tetejezést, mert annyira nő a szőlő?! Hihetetlen.”- kezdi a beszélgetést Dr. Lőrincz György, a St. Andrea Pince egyik borásza. Vele van a másik borász is, az ifjabb.

 

„A magam részéről lassan kezdek a rajongója lenni Egernek - folytatja mosolyogva Gyuri. Nagy borokat lehet itt világra segíteni. Nem elkészíteni, mert azt a Jóisten és a természet készítik el nekünk, mi csak a világra segítésükön fáradozunk a fiammal. És hogy mi a nagy bor? Nekem az, amiben sok az élmény, mégis finom és ami még fontosabb: gyorsan megiszod. Nem a testet, nem a magas extraktot keresem, hanem azt, hogy igazi, egészséges öröm legyen a bor annak, aki fogyasztja. Sokat utazunk Gyuri fiammal. Kóstolunk. Úgy látjuk, hogy a jövő a több gyümölcsben, kevesebb érleltségben mutatkozik meg a világban mindenhol. Fontos, hogy egy bor hibátlan, tiszta és jó kortyú legyen. Persze a nagy vörös borokban ott a jó fa is, de csak módjával, intelligensen. Ezért van az, hogy az újhordó továbbra is fontos szerepet kap bennük.” – mesél Gyuri a kettőjük által készített kis tételekről.