Szepsy István - Mád

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„Meg kell nyerni a bajnokságokat”

2015?

Nagyon kellett figyelni a cukorfokokra, nehogy elszálljanak, és a savakra, hogy ne csökkenjenek túl. A szüret már szeptember elsején elkezdődött, a házasításra szánt szőlővel, az utolsókkal egészen október első napjáig vártunk. Később, a különböző időpontokban szedett gyümölcsökkel volt lehetőségünk „játszani”, egalizálni az egyes tételeket.

 

Milyen hatással volt ez a dűlős borokra?

Szakmailag semmi sem tudja felülmúlni a mádi területeket, 2015-ben innen több is készül. A dűlők mélyebb szintű megértése folyamatos, egy-egy parcellát sem lehet homogén egységnek kezelni. Top dűlő csak az lehet, ami száraz furmintban és aszúban is csúcsminőséget ad a jövőben. A legnagyobb egyéniségek a Szent Tamás, Betsek, Úrágya és Nyúlászó.

 

Létezik-e Szepsy jövőkép a termékválasztékban?

A száraz borok fontosak, de az aszúnak kell lennie újra a húzóterméknek, még akkor is, ha jelenleg nem ezen van a legnagyobb figyelem. Fontos, hogy az édes bort a helyére tegyük, és a világ felfigyeljen rá! Az édes szamorodnival először el kell bűvölni mindenkit, aztán jöhet az aszú – a termékpiramis csúcsán a tiszta furmintból készült, dűlőszelektált állna. Meg kell vele nyerni a bajnokságokat, mindent: az „EB-t, a VB-t, a Bajnokok Ligáját”!

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>