Szepsy István – Mád

„Szőlőanyagból és zeolitból vagyok.”

Autóba ülünk, István a volánnál, indulunk dűlőtúrázni. Vezetés közben pedig mesél dűlőkről. Azokról az időkről amikor ezt az egészet még víz fedte. Hallgatjuk, a feltörő gejzírek hőfokáról, a felszín alatt sorakozó kőzet rétegek vastagságáról és a víz alatt kitörő vulkánok erejéről. A történetek pedig annyira részletesek, szinte azt is hihetnénk, István szemtanúja volt ennek az egésznek.
A dűlőtúra után, tele élménnyel és információval érkezünk meg az aszúspince bejáratához. A penészes boltív sok helyen egész közel feszül a fejünk felett, de az ember mégis kihúzza magát. Mégiscsak Szepsy Istvánnál kóstolunk friss aszúkat, hordóból. Nem hétköznapi élmény.

 

2017

Míg 2016 csak szárazborban volt versenyképes, addig 2017 édesben is az. De csak bizonyos területeken. Csúcsdűlő és csúcsparcella pedig csak az lehet, ami mindkettőben magas minőséget tud produkálni. Csúcsdűlő pedig nincs tufa vagy andezit nélkül.

 

2503 HRSZ.

„Zöldmunkáztunk, már ehető volt a szőlő. Nap végén szedtem össze a Szent Tamáson az asszonyokat. Éppen szálltunk be a buszba, amikor az egyikük visszaszaladt, hogy hozzon pár fürtöt az unokájának. A tőlünk legtávolabbi parcellába indult, ahova nem egyszerű feljutni. Amikor visszaért rákérdeztem, hogy miért pont oda indult. Azért, mert ha ezekről a tőkékről visz haza szőlőt, a gyerek abba se tudja hagyni az evést.” – Szepsy István mesél a Szent Tamás 2503-as HRSZ parcellájáról, ahonnan 2017-ben elkészült a pince első parcellaválogatott furmint aszúja. 

  

A pincéről szóló korábbi körképeink itt olvashatók:

Tokaj 2016 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2015 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>>