Telmo Rodriguez 2012, La liga – Spanyol rangadó

Telmo Rodriguez fazon. Egy hosszú hajú, jóképű spanyol, aki már az első találkozásunkkor elvarázsolt minket egyszerű és természetes gondolkodásával, Hozzáállásával helyi fajtákhoz, borhoz, elfeledett borvidékekhez. Olyan értékről mesélt, amelyekben mi is hiszünk. Organikusan termelt szőlőből, természetes módon, spontán erjesztve készíti borait Spanyolország ismert borvidékein és olyan elfeledett csücskeiben, ahol a köves teraszokon termelt régi szőlőket már benőtte a cserjés, az erdő. Februárban megkóstoltuk Telmo összes borát és most három meghatározó borvidékről: Rioja-ból, Toro-ból és Ribera del Duoro-ból hoztunk három modern, kozmopolita stílusú vörösbort. Nyár elején könnyű bisztró boraival folytatjuk majd a sort.

Telmo Rodriguez Toro Telmo Rodriguez Rioja Telmo Rodriguez Ribera del Duero

Toro

A bikáról elnevezett Toro, robusztus, testes vörösborairól híres, egyedi karakterű borvidék Északnyugat-Spanyolországban, Zamora provinciában. 8000 hektárnyi szőlő a Duero völgyében, ahol a középkori, föld alá épült borászatok, a bodegák ma is meghatározó tájképi és szakmai alapjai a vidéknek. Köves, kavicsos, szélsőséges klímájú terület, ahol nagyon forró a nyár és hideg a tél,  oltvány nélküli, ősöreg, bokorszerű gyalogtőkékkel, a föld fölött kuszán növekvő szőlővel.

 

Ribera del Duero

A Duero felső folyásánál fekvő 2000 éves borvidék olyan csillagokkal, mint az Alion és Vega Sicilia pincészetek. 750-800 méteres magasságban, agyagos homokra épülő, változatos talaj, rendkívül nagy hőmérséklet-különbséggel, kevés csapadékkal. Fő fajtája a tempranillo (itt tinto fino vagy tinta del país változatokban), amelyből mély színű, gyümölcsös, savas borok készülnek jellemzően, amelyek rendkívül hosszan érlelhetők.

 

Rioja

Észak-spanyolországi borvidék az Ebro folyó két partján, egy 40 km széles völgyben fekszik. A római kor óta 700 méter feletti teraszokon terem itt a szőlő. 90%-ban vörösbor készül itt, főként tempranillo fajtából. Testes, tanninos, maszkulin borai tették a legismertebb spanyol borvidékké. Rioja borait korábban a hosszú tölgyfahordós és palackos érlelés tette híressé. Telmo Rodriguez ezen a hagyomány tisztelő borvidéken is modern felfogásban készíti borait.