Tervezz nekünk egyedi palacktáskát

1993-as alapításunk óta sok minden változott, de a lényeg ma is ugyanaz: jó borok, hiteles borászok és hozzáértő kollégák boltjainkban. 21 üzletben rengeteg borral és borásszal dolgozunk nap, mint nap, klubtagsági rendszerünknek köszönhetően pedig nagyon sok visszatérő vásárlónk van, akik rendszeresen, alkalmanként egyszerre több palack bort visznek haza – jelenleg leginkább papírtáskában.
Idén év elején megfogadtuk, még nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezettudatosságra. Elektromos autóval is szállítunk bort, megvizsgáljuk a papíralapú termékeink beszállítóit, valamint: készít(tet)ünk kétféle új, újrahasznosítható, strapabíró hordtáskát, hogy visszafogjuk a papírzacskók fogyását. Ez betétdíjas rendszerben a boltokban bármikor becserélhető lesz, hogy minél többször újra használhassuk, végül összegyűjthessük.

Most is van két ilyen termékünk, a méretek nem is változnak, tehát 4, illetve 6 palacknak kell beleférnie. A funkció mellett viszont a megjelenés is nagyon fontos. Mivel a borokhoz jobban értünk, mint a textiltervezéshez, úgy döntöttünk: kiírunk egy pályázatot.

 

Ilyennek képzeljük az ideális 4-, illetve 6-palackos hordtáskát:

Sokféle palackkal dolgozunk, és szeretnénk, ha mindegyikből mindenféle variációban bele tudnánk pakolni gond nélkül. Ezekkel a paraméterekkel lehet tervezni:

nagyobb (például pezsgős) palack: magassága, átmérője: 350 mm, Ø 95 mm, bruttó súlya: 1,7 kg

ez pedig egy nagyjából „átlagos” palack: Ø 73 mm, bruttó súlya: 1,4 kg

  

Ezen belül a formák igen különbözőek lehetnek.

- A súly mellett a strapabíró kivitel olyan szempontból is fontos, hogy a táskák minél több alkalommal használhatóak legyenek – akár valaki visszahozza, akár saját célra pakol bele újra és újra.

- Fontos funkcionális szempont a táskák esetében a palackok számára különálló “fachok” kialakítása, melynek köszönhetően a palackok nem koccannak össze, biztonságosan szállíthatóak.

- A táskát mindennapi használati tárgyként képzeljük el: konkrét bekerülési árat egyelőre nem határozunk meg (hiszen ezt a gyártási mennyiség is nagyban befolyásolja majd), de mindenképp fontos szempont a megfizethetőség.

- Ehhez kapcsolódik a gyártási mennyiség is: jelenleg 21 boltunk van országszerte, ahol a táskák megjelennének. Mivel hosszú távon célunk, hogy ezek az új hordtáskák a szokásos, ingyen adott papírtáskák alternatívájává váljanak, ezért több ezer db-os mennyiségről beszélhetünk, folyamatos gyártás mellett.

- Anyaga lehet egyedi tervezésű, egyedi mintájú is. Lehet akár több kreatívból álló sorozat is (ugyanaz a forma, többféle dizájn/színvariáció/stb.).

- Többen együtt, csapatban is lehet pályázni (például grafikusok és textiltervezők közösen)

- A táskákon jelenjen meg a BOR logó (ld. melléklet)

 

Továbbá, a hordtáska dizájnja lehet:

● kedves, humoros

● praktikus

● újszerű

● finom, elegáns

● széles vásárlói körnek szóló

 

Ne legyen viszont:

● sablonos

● infantilis

● öncélú

● olyan, ami közvetlenül a Bortársaság arculati elemeiből építkezik

  

A végtermék szempontjából egyáltalán nem releváns, tehát nem várjuk el, hogy bármilyen formában kapcsolódjatok hozzá, de jelenleg ilyeneket árulunk: 4-es és 6-os táska

Az új táskák megjelenését kommunikálni fogjuk felületeinken, valamint boltjainkban is, melyben a tervező személye / márkája is szerepet kap majd természetesen.

  

Pályázati anyag leadásának formai követelményei, a pályázat lebonyolításának menete

 

A pályázati anyagok elbírálása 2 fordulóban történik.

1. A résztvevőktől első körben látványterveket és mellékelt szöveges dokumentációkat várunk digitális formátumban a taskattervezek@bortarsasag.hu e-mail címre, amely tartalmazza a terv, az anyaghasználat és a kivitelezésmód szöveges ismertetését rövid indoklással.

A pályázat első körében beérkezett pályázati anyagok elbírálását követően a második fordulóba választott munkák tervezőit személyes konzultáció keretében szeretnénk megismerni, és lehetőséget teremteni számukra munkáik prezentálására.

 

2. A pályázat második fordulójának végére a hordtáskák kész prototípusát kérjük benyújtani, szintén részletes szöveges tervdokumentáció mellékelésével.

  

Időzítés

Első körös pályázati anyagok beérkezésének határideje: július 15.

● Első körös pályázati anyagok elbírálása: július 17 - 23.

● Első körös nyertes tervezőkkel való személyes konzultáció: július 24 - 30.

● Második kör – prototípusok kivitelezése: július 31 - augusztus 13.

 

A prototípusok leadásának határideje: augusztus 14.

● Második körös pályázati anyagok elbírálása: augusztus 14 - 23.

● Eredményhirdetés: augusztus 25.

● Bolti megjelenés: szeptember - október

 

Díjazás, felhasználás

A pályázat nyertese nettó 400.000 Ft pénzjutalomban részesül, mely a kiválasztott prototípus felhasználásának és sorozatgyártásának díját foglalja magában.

Garantáljuk, hogy a beérkező, nem nyertes pályaműveket nem használjuk fel sem eredeti, sem átalakított formában. A nyertes pályázat felhasználásának feltételeit közös megállapodás alapján, szerződésben rögzítjük.

A pályázatra való nevezés ingyenes.

  

Mellékletek

Összegyűjtöttünk, arculati szempontból milyen elemeket, megjelenéseket vehettek kiindulópontnak, milyen környezetbe fog illeszkedni a leendő hordtáska.

 

Ezeket találjátok a mellékletben:

- Bortársaság logó

- fotók budapesti és vidéki boltjainkról

- karácsonyi csomagolások a korábbi évekből

- egyéb, saját tervezésű termékcsomagolások

 

A mellékleteket IDE kattintva érhetitek el

 

Pályázatunk szakmai partnere a stilblog.hu