Tihanytól Burgundiáig – Hat figyelemre méltó bor Február+ válogatásunkból

Februári válogatásunk mellé készítettünk egyet, amihez másképpen álltunk. Kóstoltunk, gondolkoztunk, beszélgettünk, aludtunk rá egyet, végül összeállt a lista. Hat bor, hat különböző világ. Közös bennük, hogy valami újat mutatnak. Alvaro Palacios klasszikusától Robert Gilvesy legújabb boráig mindegyik több, mint a hétköznapok borai. De nemcsak külföldről, hanem Tihanyból és a Duna partjáról is hoztunk egy-egy különlegességet – és a velük járó történetet. Felfedezés, kísérletezés, járatlan út.
Ráérősen, hátradőlve, nagy pohárból.

 

Gilvesy St. George Cuvée 2019

Régóta tervezte Robert, hogy a Bohém részletgazdagabb, karakteresebb verzióját elkészítse. 2019-ben szüretelt ehhez a birtok organikus művelésű területein. A bor hosszú próbaházasítások után állt össze, neve részben utal csak a Szent György-hegyre. Robert nagyapja – akit szintén Györgynek hívtak – 1929-ben vándorolt ki Kanadába, a Nagy-tavak vidékére. Részt vett a dohányvidék magyar templomának építésében, amit végül Szent Györgynek ajánlottak. Robert itt találkozott először a vértanú legendájával, hogy aztán több évtizeddel később a Szent György-hegyen készítsen bort. Összeérnek a szálak.

 

 

 

Világi Winery Chardonnay Terroir Selection 2018

A Világi Winery első, bemutatkozó bora a szlovákiai Helemba – párját ritkító – vidékéről származik. A területet három folyó fogja közre: a Duna, az Ipoly és a Garam. Egyedi mikrokörnyezet, gazdag állatvilág, 300 éves löszpincék, vulkanikus talaj, kilátás az esztergomi várhegyre és a Dunakanyarra. A festői táj ellenére az elmúlt harminc évben nem művelték az itteni földeket, a csend 2015-ben szakadt meg, amikor 20 hektárnyi szőlőt telepítettek be a Burda-hegyre. A chardonnay hagyományos feldolgozás után külön pinceágban erjed, spontán módon, magyar hordókban. Ásványos, mély ízű, szikrázó.

 

 

 

Alvaro Palacios Camins 2019

A modern spanyol borkultúra egyik vezéralakjának birtoka – minden túlzás nélkül – antik vidékről származik. A katalóniai Priorat-ban gyalogművelt öreg szőlőket találunk, lokális fajtákat, mint a garnacha és a carignan. A Camins del Priorat házasításának nagy részét ez a két helyi fajta teszi ki, amit 10 település 101 parcellájáról válogattak. Ezeket a falvakat még ma is régi utak kötik össze, a régió öreg hajtói évszázadokon át közlekedtek erre. Organikus művelés, kézi szüret, spontán erjedés, finom préselés, lassú érlelés használt hordókban. A végeredményben mindez benne van: az öreg szőlők kiegyensúlyozottsága és energiája.

 

 

 

Bökő Dávid Tihany a Balaton Partján 2019

Tavaly kóstoltuk Bökő Dávid pincéjében alapborát, akkor még tartályból, jóval a végleges házasítás előtt. Rozéi mellett öt hordó vörösbor is volt, amit szintén Tihanyban, a Sajkodi-öbölben szüreteltek. Időztünk velük, házasítottuk őket, és megszületett egy vázlat a fejünkben: könnyű vörös, helyi fajtákból, kevés beavatkozással. Feldolgozás klasszikus módon, kádban, spontán erjedéssel, magyar hordóban. A hazaúton a címke is körvonalazódott egy 1928-as kiadású képeslap alapján. Bontás előtt érdemes kitenni a szabadba, pincehidegen a legjobb!

 

 

 

Clemens Busch Riesling vom grauen Schiefer 2018

A moseli borvidéket három folyó szegélyezi: Rajna, Saar és Mosel. Clemens Busch itt kezdett organikus, tradicionális művelésbe. Gazdálkodásának egyetlen innovatív eleme a biodinamikus megközelítés, minden más – a szó nemes értelmében – egyszerű. A szőlőt szinte függőleges lejtőkön szüretelik, komppal viszik át a folyó túlpartjára, a must ezer literes hordóban erjed. Stílusa eltér a helyi megszokásoktól: a csavar – az élénk sav mellett – a sűrűségében van. Ettől olyan élvezetes ez a rizling.

 

 

 

Thibault Liger-Belair Bourgogne „Les 2 Terres” Gamay 2017

Les 2 Terres, avagy két föld. Burgundia és Beaujolais, különbségek és hasonlóságok. A táj, a meghatározó fajta, a talaj és a borkészítési tradíció eltér, viszont a borászok szellemisége közös. Egyre több meghatározó burgundi borász nyit dél felé, sokáig meg nem értett területeket vonnak be. A jelenség egyik fontos alakja Thibault Liger-Belair, új bora egy ritka blend két fajtájával: gamay és pinot noir házasítása. A szőlőművelés organikus, a borkészítés precíz, részletekbe menő, finomhangolt. Hűvös karakter, mély gyümölcsízek, rusztikus kövesség.