Tokaj 2015 Évjáratkörkép

„Nem tudok más mozdonyt elképzelni ennek a szerelvénynek az élén, mint Tokajt. Csak így tudunk visszakerülni a világtérképre.”

– Demeter Zoltán, borász

2015 – gyümölcsök, virágok, fűszerek

 

"Imádom Tokajt, a kedvenc borvidékem és abszolút mértékben világszám, vébé-döntős, sőt, világbajnok.

Komolyra fordítva a szót: a különleges mikroklíma, a rendkívül változatos vulkanikus talajszerkezet és a szőlőfajták egyedisége teszi azzá, ami. A világ egyik, ha nem a legzseniálisabb borvidéke.

2015 igazán kiváló év volt, ha a borászok nem is értékelik ilyen magasra – persze nekik muszáj „szakmailag” nagy hangsúlyt fektetni az érlelhetőségre, de nekünk a hedonista, a pillanatnak is élni tudó fogyasztóknak ez talán kevésbé kötelező kritérium. Ha pedig mindezektől elvonatkoztatunk, rendkívüli volt 2015, mert valami olyat tud, amit eddig még talán egy évjárat sem. Jelesül, hogy az édesekre jellemző elképesztő illat és aromagazdagságot a szárazaknál is felvonultatja, és ez nagyon sokakkal tudja megszerettetni az eddig is nagyra tartott, de talán kevésbé kedvelt tokaji szárazakat.

Az, hogy egy nagy történetnek komoly múltja van, rendkívül fontos, de kell, hogy legyen jelene, méginkább jövőképe is, hogy ne csak régi hírnevéből próbáljon megélni.

Azt hiszem, Tokaj ebben nagyon jó úton jár.” – Kovacsik Tamás

 

Tamás az Aszú Étterem tulajdonosa és vezetője, több mint 20 éve jó barátunk. Tokaj évjáratkörkép nem képzelhető el nélküle, rendszeresen kóstol és járja velünk a borvidéket.

 

Demeter Zoltán – Tokaj >>

Sauska Tokaj >>

Homonna Szőlőbirtok – Erdőbénye >>

Bardon – Erdőbénye >>

Balassa István – Tokaj >>

Gizella Pince – Tokaj >>

Kikelet Pince – Tarcal >>

Tokaj Nobilis – Bodrogkeresztúr >>

Szepsy István – Mád >>

Tállyabor – Tállya >>

Oremus – Tolcsva >>

Gróf Degenfeld – Tarcal >>

Samuel Tinon – Olaszliszka >>

Kaláka Pince – Tállya >>

Felfedezés >>