Tokaj 2017 – A hetedik

Hetedszer megyünk Tokajba az évjáratkörképünk miatt. Mesebeli szám. Hét év alatt sok minden megváltozott.

Érezhetően változott például az időjárás: a forró és napos déli lejtők mellett lassan felértékelődnek hűvösebb fekvések is. Változott a stílus: a tokaji ásványosság mellett virágosabb, gyümölcsösebb, talán könnyebben iható borok születnek a borvidéken. Változtak a borászok: még mélyebbre mennek a területek, a talajok, a fekvések és a szőlőművelés kérdésében. A falvak után a dűlők, a dűlők után a parcellák szerepét boncolgatják. És persze változtunk mi is: először megpróbáltunk mindent egy napba sűríteni, most már öt napot töltöttünk a borvidéken, hogy mindenkit kifaggassunk az aktuális évjáratról és az érleltebb, érettebb borokról. Hét évvel ezelőtt borászokhoz mentünk, most barátokhoz.

 

2011 őszén az egyik első facebook posztunk egy kép volt a Lánchíd utcai bolt előtt: „Indulunk Tokajba.” Alatta az első komment: „OK, de ti kik vagytok???”

 

A Bortársaság csapata vagyunk, akik minden évben megkérdezzük egymástól, hogy menjünk-e idén is Tokajba az évjáratkörkép miatt. És mindig úgy döntünk, hogy persze, hogy megyünk. Van, hogy azért, mert új borászokat fedeztünk fel. Van, hogy azért, mert olyan rossz volt az idő egész évben, hogy magunk sem hisszük – Tokajban még 2014-ben is kivételes borokat készítettek.

Van, hogy csak élvezkedni megyünk, mert olyan tökéletes volt az évjárat, mint a mostani. A 2017-es.

 

Sauska – Tokaj >>>
Kikelet Pince – Tarcal >>>
Tokaj Nobilis – Bodrogkeresztúr >>>
Montium – Legyesbénye >>>
Bardon – Erdőbénye >>>
Oremus Pince – Tolcsva >>>
Tállya Wines – Tállya >>>
Szepsy István – Mád >>>
Demeter Zoltán – Tokaj >>>
TR Művek – Tállya >>>
Kaláka pince – Tállya >>>
Gizella Pince – Tokaj >>>
Balassa István – Tokaj >>>
Homonna Szőlőbirtok – Erdőbénye >>>

Látjuk a buborékot az alagút végén >>>