Tokaj Nobilis

Tokaj 2011 évjáratkörkép

„1999-ben a Degenfeldnél borászkodva gondoltam arra, otthon is ki akarom próbálni magam. A nagyapa családi szőlőjében kezdtük a férjemmel, Péterrel, ma hat hektárt gondozunk. A borkészítés központjában a dűlőink bemutatása áll. Ahol különbség mutatkozik a talajban, ott az egyes dűlőket aldűlőkre is bontjuk, mint például a Csirke-málban a Susogó. A francia dűlőszemlélet áll legközelebb a tokaji gondolkodáshoz, talán ezért is burgundi palackban érnek a boraim. 2011 forró év volt. Szőlészeti szempontból egyszerű, borászként óriási kihívás.”

Dűlők:

Barakonyi Bodrogkisfalud határában, riolittufa és annak málladékai, a talaj humuszban szegény, erodálódott
Csirke-mál Bodrogkisfalud határában, fölül 40 cm nagyon kötött agyagos „nyirok” talaj, alatta riolit és riolittufa, a legmagasabban fekvő „Susogó” dűlőrészben andezit

 

Borász: Bárdos Sarolta (38)
Pince alapítása: 2000
Terület: 6 ha két dűlőben
Éves termelés: 3-20 000 palack az évjárattól függően

 

Borkészítés, jellemző borstílus: tudatos és biztonságos. Fürtválogatás, bogyózott de nem zúzott szőlő kíméletesen préselve. A színlé és préslé egyben feldolgozva. 1-2 nap ülepítést követő spontán erjesztés. Minimum 7 hónap érlelés tartályban és fahordóban. Kortárs, fiatalos, rendkívül összetett birtokborok és dűlős tételek.