Tokaj Nobilis – Bodrogkeresztúr

„Én vagyok az a hegyen, aki megtartja a fáit.”

„Hosszan érlelhető, nagy bort nem lehet csak technológiával elérni. Kell hozzá a jó évjárat és azok a tényezők, amik fölötted állnak” - mondja Bárdos Saci, akinél az első napunkat zártuk Tokajban. Hosszú aszály után mi hoztuk meg az esőt a borvidékre, dűlőtúra most szóba sem jöhetett. Kint szakad, mi bent kóstolunk, Saci jól beszél, a borai pedig finomak. Ahogy a karós furmintról mesél, mindenki kizökken egy kicsit. Ezt azért látni kéne.
Így reggel korábban kelünk, még párás fűben mászunk fel a Barakonyi tetejére. Utánozhatatlan látvány. Alattunk minden tiszta kő, a karók pedig elszórtan, de szög egyenesen állnak a meredek dűlőben. Egyértelmű, ide gép nem tud bejönni. A vadakon kívül csak Saciék nyúlnak a tőkékhez.

 

2017

„A 2015-ös hősokkot még mindig érzem a borokon, viszont ’16-ot sokkal jobban szerettem, mint bárki más a borvidéken, és nálunk a 17 is hasonlóan jól sikerült. Szép illataink vannak, jó savakkal, struktúrával és hosszú lefutással. Édesben és szárazban is szenzációs évjárat. Augusztus 29-én kezdtük a szüretet a pezsgő alaphoz, szeptember végére mindent leszedtünk. Egy hónapot jött előre a hivatalos szüreti időszak a borvidéken. Az egyetlen fájó pont, hogy a Susogóról és a késői szüret feléről lecsúsztunk. Megint megették a vadak.”

 

A pincéről szóló korábbi körképeink itt olvashatók:

Tokaj 2016 évjáratkörkép >>

Tokaj 2015 évjáratkörkép >>

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>