Tuti tipp: Gin és tonik

Gint ajánlani nyáron olyan, mint biztosra fogadni a lovin. A gin, főleg tonikkal az egyik legkedveltebb hűsítő nyári ital: igazi párakapu-érzet a torokban. Ahogy beleástuk magunkat a témába, úgy jöttünk rá arra, mennyire keveset is tudunk a ginek igazi világáról, hogy mennyivel több is ez az ital egy biztos lóversenyes tippnél. 

A gin karrierje a 17. századi Hollandiában jenever néven indult útnak. A borókabogyóval ízesített gabonapárlatot a holland katonák az angolok elleni harcok előtt itták, hogy bátorságot nyerjenek. Ezt és az alkoholt egyaránt elirigyelve a britek is megkívánták az olcsó és könnyen előállítható italt. Hamarosan olyannyira a sajátuknak érezték, hogy Angliában az első alkoholtörvény is a náluk ginnek nevezett italhoz kapcsolódik, köszönhetően a könnyű és nem ellenőrzött párlókból kikerülő alkoholnak. A tiltást követően újabb lökést az indiai gyarmatosítás adott az italnak: az ottani brit gyarmatokon a szódából és a malária ellen ható kininből készült tonik rettentő ízét a gin tette fogyaszthatóvá. Aztán alig pár röpke évszázad, és a gin már nem a matrózkocsmák, hanem a menő bárok itala lett. A matrózok itala lassan átalakul a modern ginrajongók italává, akik mára külön ginbárokban tudnak válogatni a prémium kistételes italok között, és a hírek szerint II. Erzsébet sem mással, mint gin-tonikkal kezdi minden délelőttjét.

 

Persze ez már messze nem ugyanaz az ital. Megjelentek a kis, családi lepárlókból származó igazi különlegességek, amelyek fűszeressége, ízvilága, karaktere egészen egyedi. Lánchíd utcai kóstolónkon is egészen magával ragadott minket a ginek különbözősége. A kisebb lepárlókból érkezett ginek szépen és látványosan elkülönülnek egymástól, a citrusos-frisstől az édeskésen át egészen a telt és fűszeres karakterig. Nincs két egyforma és ez a legizgalmasabb bennük. Ezután pedig kísérleteztünk tonikokkal és fűszerekkel: a borókabogyó, csillagánizs, narancshéj, mályvavirág, kakukkfű, hibiszkuszvirág, rózsaszirmok, kardamom, rooibos és rózsabors segítségével mindenki saját ízléséhez hangolhatta a gineket. Nem nehéz elhinni, hogy itt valóban elhangzott az „én itt most elüldögélnék egész délután” mondat is.

 

Hogy otthon is biztosan mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő stílust, mutatunk mi is a már meglévő Koval ginünk mellé még háromfélét és egy fűszerválogatást. Tisztán is finom, de a gin titka mégis a tonik: nem csak könnyeddé teszi az italt, de a borókabogyós ízvilágot is szépen lekerekíti, ezért hoztunk két prémium tonikot is, egy karakteresebb, magasabb kinintartalmút és egy könnyedebb, citrusosabbat.

 

BOBBY'S Gin
13 200 Ft