„Úton lenni boldogság” – Konyári „Kerouac”Dániel

Kegyetlen hosszúnak tűnik a február. És akkor egy nap lemegyünk Lellére, ahol 16 fok van. Pesten hó, itt hóvirág. A teraszon beszélgetünk Konyári Danival kékfrankosról, utazásról, családról. Nincsenek nagy sztorik vagy túlgondolt ideológiák. Csak kékfrankosok, malbec, syrah és Páva.

A csapat

Családi borászat vagyunk, az apu meg én. Nem átlagos pince, nem átlagos működéssel: egyszerre vagyok birtokigazgató és pincemunkás itt a Balatonon déli partján, ami valószínűleg a világ egyik legszebb helye. Apuval sokat beszélgetünk mostanában a borainkról. Vitatkozunk, kibékülünk, fejlődünk. Közben Lehellel, a kollégámmal ketten végzünk minden munkát. Onnan kezdve, hogy a szőlő beérkezik a környékbeli dombokról, odáig, hogy egy új borunk a palackba kerül.

A fajták

A legtöbb borászat inkább a szűkebb kínálatra törekszik. Nálunk gazdagabb a választék, és ez teljesen tudatos. Családi borászat vagyunk, természetes, hogy nem egyezik meg mindig mindenben a véleményünk, és ezt a borok sokfélesége is mutatja. Húsz fajtával foglalkozunk, amiből 15 csak fűszer, kísérlet, öt pedig igazi szerelem. Világfajták és Kárpát-medenceiek vegyesen. Olyanok is, mint a carménère, a petit verdot, a malbec és a syrah, vagy fehérben apu kedvence, a semillon. Én inkább vörösboros vagyok. Nagyon szeretem a cabernet sauvignont, de fontos a merlot, a cabernet franc és a kékfrankos is. A német kékfrankos klónunkkal 2006 óta foglalkozunk: az első oltványokat én hoztam a csomagtartóban. Nagyon szeretjük a fajtát. A malbec és a syrah inkább apu ötlete volt: itt kisebb – úgy félhektárnyi – területünk van, készült már házasításként, most külön választottuk a két francia fajtát. Pillanatnyilag most a syrah mutatja a szebb arcát, persze a családban e tekintetben is megoszlanak a vélemények. 

A címkék

Címkében is ilyenek vagyunk: mindenkinek van önálló véleménye, szinte minden borhoz másmilyen címke tartozik. A hangulata, színvilága jellemzi a bort, összhangban van vele. Egymással nem biztos. Lazák vagyunk.

Facebook

Valószínűleg nem jókor születtünk. Nem vagyunk elektronikusan aktívak. A fotózom, posztolom, feltöltöm kifejezések nem mennek a családi asztal körül. A préselem, derítem, kóstolom sokkal gyakoribb téma. Nem attól lesz jó egy bor, ha minél nagyobb hírértéket adunk neki. Önmagában kell megállnia a helyét. Ha szeretik, jó. Attól, hogy posztolják, még nem lesz jobb.

A Páva

A Páva most a legkedvesebb. Nagyon szép, testes, fűszeres. Elegánsan dominál benne a cabernet sauvignon. Apuval rengeteget járunk külföldre, kóstolunk, tanulunk, megismerünk. Külföldi munkáim során is nagy hatással volt rám Bordeaux, szeretem azt a vidéket. Ha a Pávánkra valaki azt mondaná egyszer, hogy ez egy szép bordeaux-i, akkor boldog lennék.

Úton lenni

Mondom, a világ egyik legszebb helyén élünk. Természetvédelmi terület, ha körülnéztek, mindenhol madarak. Egy ilyen hideg télen 120-150 kiló napraforgót megesznek a pince teraszán. Apuval mégis mindig elvágyódunk. Ha tehetném, mindig utaznék, szinte mindegy, hogy hova. Úton lenni boldogság.

 

Családban marad

1 család, 3 borászat: lerajzoltuk, ki kivel készít borokat, és mi a kapcsolat a 3 dél-balatoni pince között. 

 1. Legkedvesebb fajta a szőlőben?

Bori: Öregtőkés rajnai rizling.

Dani: Két sauvignon – a blanc és a cabernet.

János: Az olaszrizling.

 

2. Legkedvesebb fajta borban?

Bori: Bordeaux-i házasítás.

Dani: Mint a szőlőben.

János: Cabernet sauvignon.

 

3. Egy emlékezetes bor, ami eszedbe jut?

Bori: Pintia 2011. Néha tartunk a vendégházunkban borkóstolókat, mindig egy téma köré rendezve. Bár ezek baráti körben zajlanak, komolyan végigkóstoljuk a sort, vakon. Ezek számomra életre szóló emlékek.

Dani: Három. Chateau Lafite 2005, Pintia 2011, Cos d’Estournel Blanc 2015.

János: Pintia 2011, Vega Sicilia. Valbuena 2010.

 

4. Legkedvesebb terület?

Bori: A Kishegy, főleg a Késa új telepítése.

Dani: János-hegy, a kékfrankos miatt.

János: Kishegy.

 

5. Melyik Konyári-bort vinnéd ma haza?

Bori: Loliense.

Dani: Páva.

János: Madonna.

 

6. Legkedvesebb időtöltés?

Bori: Lovaglás, vagy kimenni a családdal, lovakkal a Kishegyre.

Dani: Utazás.

János: Utazás.

 

7. Film, ami elsőre eszedbe jut?

Bori: Gran Torino.

Dani: Ó, testvér, merre visz az utad? – a Coen testvérektől.

János: Amelie csodálatos élete.

 

8. Legjobb zene?

Bori: Mindent szeretek, de ha választani kell, akkor egy igazi déli blues.

Dani: Emillel, Bori férjével vonattal mentünk Kijevbe, Red Hot Chili Peppers koncertre. Meg a Beastie Boys Zamárdiban.

János: Szalonna és bandája, meg Chuck Berry.

 

9. Legjobb hely a világon?

Bori: Andalúzia, Jerez de la Frontera.

Dani: Rengeteg legjobb hely van a világon. Ezért kell utazni.

János: Nyíracsád.

 

10. Hol lennél most legszívesebben?

Bori: Most nem lennék szívesebben sehol máshol.

Dani: Bárhol, ahol süt a nap, és nem a jégvirág a tipikus növényzet. Visszafelé dobjatok ki Ferihegyen, kérlek.

János: Bárhol, ahol fürdőgatyában lehet lenni.