Valami más

Rendhagyó, különös, eltérő

A borkészítésben rengeteg a lehetőség. Fajták, borvidékek, évjáratok, eljárások: ez utóbbi a borász által leginkább befolyásolható. Legyen szó merész házasításokról, egész fürtös préselésről, fehérszőlő héjon erjesztéséről vagy érleléséről, hordó helyett amforákban. Bio- vagy biodinamikus művelés, öregtőkék, hagyományos módszerek – az eszköztár szinte kimeríthetetlen. Most összegyűjtöttünk néhány bort, ami – különböző okokból – nekünk is különleges.

 

Héjon áztatás:
A préselés előtt álló must érintkezik a szőlőhéjjal – ez lehet pár óra, néhány hét, olykor hónap is. A héjban előforduló tanninok kioldódása vörösboroknál követelmény, fehéreknél érdekes kísérlet. 

 

Spontán erjedés:
Az erjedést természetesen (például a levegőben) előforduló élesztőkre bízzák, nem oltják be szelektált törzsekkel.

 

Finomseprős érlelés:
Az erjedés lezárultával a borban le nem süllyedő élesztőmaradványokat szándékosan nem távolítják el, esetleg fel-fel kavarva, jelenlétükkel gazdagítják, krémesebbé teszik a bort.

 

Narancsbor:

Megtévesztő neve ellenére szőlőből készül, méghozzá fehér szőlőből, vörösbor technológiával. Vagyis a fehérborkészítésre jellemző, gyors feldolgozás és préselés helyett héjon erjesztik a mustot. Hetekig, akár hónapokig is eltarthat a folyamat. Ezalatt, főleg a kicsit színes héjú fajtáknál, mint például a tramini, a héjból a csersavak és aromák mellett jellegzetes narancssárgás színanyagok oldódnak ki, innen az elnevezés is.

 

Tornyozott erjesztés:

Minden szempontból ritka, sajátos borkészítési technológia: rétegelt szüret, tornyozott erjesztés. Ugyanazon a területen többször szüretelnek és a kinyert mustot mindig az előző szüret(ek) már erjedő mustjára töltik. Csak a tökéletesen érett, de nem túlérett fürtöket szedik, az éretlen szemekre jellemző magas fenoltartalom ugyanis a borok korai öregedéséhez vezet, a túlérett szemek pedig túl magas alkoholt eredményeznének.