Villa Tolnay - Vissza a jövőbe

Vörös és Fehér

Évekkel ezelőtt az ország talán első borbárjában, az akkori Vörös és Fehérben (ma Klassz) találkoztunk először Philipp Oserrel, aki akkoriban kezdett borászkodni a Csobáncon, a Tolnay Klári egykori villájában kialakított, ma 10 éves pincében. Fényes kezdet volt, szép, de tolerálhatatlanul magas árú borokkal és egy-két olyan hordós tétellel, hogy a fa adta a másikat. Utána csend. Évek teltek el, amikor újra megtaláltuk a Nagy László birtokgazdával kibővült borászat helyét a választékunkban – tavaly tavasszal beugrottunk, ismét kóstoltuk a borokat, lassan elindult valami.

Tavasz

A szép, tartályos, könnyű „Tavaszok” voltak az elsők. A Csobánc frissebb, gyümölcsösebb arcát mutattuk meg velük. Utánuk a 2012-es hordós fehérek jöttek. Tiszták, egészségesek, nagyon elegáns hordóval, egy fokkal nagyobb testtel.

 

300

Szokásos keddi kóstolónk meglepetései a 2010-es és 2007-es kis tételei voltak, amelyekből 300-300 palackkal kaptunk a pincétől. Na, ekkor lett világos, miről is szól a Villa Tolnay. Hihetetlen érlelhetőség, tartalék minden borban és egy megerősítés abban, amit Bakó Ambrustól tanultunk: a forró bazalton különlegesen jó évjárat volt a sokat átkozott 2010-es. És most a vörösök: komoly zamatok, de húzós tanninnal, száraz véggel, éretten is csak bevállalósoknak, tannintűrőknek. Nekik viszont nagyon.

 

Tovább az összes Villa Tolnay borra>>>