Vintage pezsgők és új degorzsálás

Az utóbbi években nem csak egyre több pezsgő fogy nálunk, de a külföldiek mellett egyre több nagyon jó magyar pezsgő is kerül a választékunkba. Az elmúlt hetekben is sok újdonság érkezett: itt vannak a frissen degorzsált Kreinbacher pezsgők, Tokajból Sauskáéktól két vintage, a Balatonról, Légliéktől egy furmint-rajnai pezsgő, Champagne-ból pedig a Billecart Salmon Brut Vintage 2007 és hat évjárat házasítása a Veuve Clicquot-tól. 

Új degorzsálás Kreinbacheréktől

Kreinbacherék Somlón nagy hangsúlyt fektettek a szőlőfajták kiválasztására. A Kreinbacher Extra Dry egy furmint-pinot noir házasítás, 17g/l cukortartalommal, finom savakkal. Illatában fehér virágok, vágott alma, friss, vitális korty, stabil buborékszerkezettel. A pince Brut Classic pezsgője pedig furmint és chardonnay, 10g/l cukortartalommal, illatában akáccal, finom élesztősséggel, tiszta ízekkel. Kis mézesség kíséri a kortyot.

 

 

Két vintage Sauska pezsgő

A Sauska Extra Brut Vintage 2012 furminthárslevelű-chardonnay házasítás 3 g/l cukortartalommal, gyönyörű buborékstruktúrával, határozott szép savgerinccel, illatban marcipánnal, mandulával, finom trópusi gyümölcsökkel. A Sauska Rosé Extra Brut Vintage 2012 furmint, hárslevelű, chardonnay és pinot noir fajtákból készült, 6 g/l cukortartalommal. Eleven rózsaszín, illatában piros bogyós gyümölcsök és szamóca, a szájban krémesség, apró, nagyon finom buborékok, finom ásványosság. Egységesedtek a címkék is, divatosan rövid kapszulákat és színes nyakcímkét kaptak a palackok.

 

 

Pezsgők a Balatonról és Erdélyből

A köztudottan pezsgőrajongó Légliék Méthode Traditionnelle Brut 2015 pezsgőjének alapbora furmint és rajnai rizling házasításából készült. Gyümölcsösség, lédús citrusosság és lendület jellemzi, dúsan gyöngyöző finom buborékokkal.

A Carassia pezsgőház idén nyáron debütált, de története még az ezredfordulón indult, amikor id. Gál Tibor borász „Grand Cru” területet álmodott Kárásztelekre. A pinot noir volt a borász kedvence, ez a fajta a Kárásztelek Carassia Rosé Brut alapbora. Tiszta, elegáns, érett, jó zamatú, a virágos pinot jegyek mellett pirosbogyósok, málna jellemzi.

 

 

Két champagne

A Billecart-Salmon Brut Vintage 2007 champagne-t idén augusztusban mutatták be, éppen 10 évvel a szüret után. 2007- ben a tavasz és a kora nyár jó savakat eredményezően hűvös volt, az augusztusi szüret a szokottnál is koraibb. 4 g/l cukortartalom, kristálytiszta champagne, frissítő citrusokkal és egy kis sóssággal. Illatában citrom, mandarin, narancshéj és ananász.

A Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old kizárólag reserve borokból született, hat évjárat házasításából. A fajták arányait Madame Clicquout ízlése szerint állították össze: 47% pinot noir, 27% chardonnay 26% pinot meunier. Intenzív aromák, ringló, őszibarack és fűszeresség, citrom, csipetnyi tölgyfa. Erőteljes, komplex korty, gazdag ízek, selymes textúra pirítósjegyekkel. A cukortartalma olyan alacsony, amilyen nincs is a ház történetében (3 g/l). Méltó Madame Clicquot mottójához: „Csak egy minőség létezik, a legjobb”.