Almafajták: jonagold, mutsu, jonatán, starking, idared, golden, birsalma, birskörte, vilmoskörte
Talaj: mészkő, agyag, barna erdőtalaj
„Almanemzet vagyunk. Tele vannak a kertek, ültetvények ezzel a lédús gyümölccsel, a gazdák pedig arra panaszkodnak, hogy nem tudják eladni megfelelő áron a termelt mennyiséget. Szeretnénk jó szereplői lenni ennek a történetnek, folyamatosan kóstolunk, új termelőket látogatunk és izgalmas klónokkal kísérletezünk. Megpróbáljuk megteremteni az itthoni ciderkultúrát.” – Haberl Dani
Haberl Dánielnek és édesapjának cider borászata van. Borászatot írtunk, mert az elképzelés és feldolgozás is olyan, mint a bornál. De a végeredmény tiszta, friss illatú és ízű cider. A feldolgozás szeptembertől november végéig történik. A szüret is többlépcsős, a savra szüretelést, cukorra szüretelést ugyanúgy meg lehet csinálni, mint a szőlőnél. A frissen, kézzel szedett alma maximum 30 km-es távolságból érkezik, majd alapos átválogatás után következik a mosás, darálás. Ezután a darált alma bekerül egy tartályba a héjon áztatáshoz, hogy minél több aroma oldódhasson ki. Majd az egész megy a présbe 300 bar nyomással. Préselés után derítés, fejtés és 10-14 napos erjesztés következik. A szárazra erjedt cidert végül nyírfacukorral ízesítik. A Budaprés ciderek a klasszikus angol és francia stílushoz képest tisztább és élénkebb illatúak, a korty és íz viszont legalább annyira összetett.
Az első pár évjárat erjesztése és palackozása vendégségben, a szigetcsépi tangazdaságban zajlott, viszont a következő évjáratok már Daniék épülő, többszintes etyeki cider pincéjében készülnek majd még változatosabb ízben, nagyobb palackokban.
Ezt írtuk:
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Budapres_Almanemzet_vagyunk