Október+ Válogatás 2021 Válogatás (6x0,75l, 6 444 Ft/l)

Október+
Válogatás 2021 Válogatás (6x0,75l, 6 444 Ft/l)

A termék már nem kapható.

Széles körből válogattunk és párhuzamot vontunk távoli borvidékek, klasszikus fajták, helyi legendák és pár hektáros kisbirtokaik között. Így került a kartonba új-zélandi kedvencünk, egy olaszrizling Györgykovács Imre 28. évjáratából, és mivel az október nálunk erről szól, egy autentikus primitivo is itt van a hat bor között Pasquale Petrera 8 hektáros birtokáról.

 

Dog Point Sauvignon Blanc 2020
Ismét nagy utat tett meg mire ideért az egyik legszebb újvilági borunk. Amennyire valószerűtlen színei vannak az új-zélandi tájnak, annyira erőteljes, intenzív és ízgazdag ez a bor. Organikus művelés, kézi szüret, egészfürtös préselés, erjesztés saját élesztővel, 4 hónapos finomseprős érlelés rozsdamentes acéltartályokban. Barack, sárgadinnye, egres, só, gyufa, foszfor. Ezeket az ízeket, ilyen gazdagon és egymás mellett más borban még nem éreztük. Maradandó élmény.

Weingut Lackner Tinnacher Südsteiermark Welschriesling 2020
Függőleges domboldalak, harsányzöld sorok és idős tőkék között áll Stájerország régi családi borászata, a Lackner Tinnacher. Közel 250 év tapasztalata és helyismerete összpontosul a higgadt borászlány, Katharina Tinnacher kezében, aki úgy dolgozik, ahogy az apja is tette: divathullámoktól távol, tiszta, elegáns és időtlen stílusban. Több emlékezetes sauvignon blanc után most egy olaszrizlinget választottunk tőle, amit egész fürtökből préselt, spontán erjesztett egy idős 10 hektós hordóban, majd hosszan érlelte finomseprőn. Csonthéjasok, sárgabarack, finom sósság, hűvös zárás.

Györgykovács Nagy-Somlói Olaszrizling 2019
Györgykovács Imre neve fogalom. A fogalom tárgya pedig nem csak egy-egy emlékezetes bor. Sokkal inkább egyfajta iskola: bevált metódusok, helyismeret, finomhangolás a végletekig, kézzel végzett lassú munka mindenek felett. Imre közel 30 évjárata alatt a technológia és értékrend nem változott, a birtokméret igen. Mára három parcella, összesen 0,48 hektárnyi szőlő ami megmaradt, ebben a három parcellában rend a lelke mindennek. A 2019-es évjárat a borvidéktől megszokotthoz képest kerekebb ízű, inkább gyümölcs, mint ásványközpontú, kevésbé maszkulin stílusú.

Heimann és Fiai Szekszárdi Kadarka 2020
Ifj. Heimann Zoli szerint a 2020-as évjárattal még egy lépéssel közelebb kerültek a megálmodott kadarka képhez: ízgazdag, gördülékeny, könnyű, kézzel készült. A kadarkától elvártnál kissé mélyebb szín, illatában cseresznye és csipkebogyó, kortyban puha tannin. Organikus átállásban művelt első osztályú szőlő, saját klónválogatás, aprólékos kézimunka, spontán erjedés és érlelés tartályban. A korty ettől olyan filigrán és szinte súlytalan. Modern, fesztelen és nagyon könnyen iható. Finoman behűtve, nagy pohárból.

Illyés Kúria Kékfrankos 2020
Dr. Illyés Miklós pár hektáros szekszárdi birtokának legidősebb tőkéi a pince alatti 50-60 éves kékfrankos telepítésben vannak, összesen 0,3 hektáron. A művelés organikus, sok zöldmunkával és alacsony terheléssel. A feldolgozás 2020-ban is a megszokott módon történt: miután a zajos erjedés lefutott, a törkölykalapot homokkal fedték le, majd tovább áztatták egy - másfél hónapon át, közben a törkölykalap végig a felszínen marad, védi a bort. Az áztatás végén a színlé gravitációval jut a hordóba, kevés seprővel, később innen palackozzák.  A 3,5 hektáros birtokon szinte minden kézzel történik, a pincemunka lassú és a lehető legkevesebb mozgatást igényli, az érlelés az utolsó aktív mecseknádasdi kádár helyi tölgyből készült hordóiban történik. Az Illyés borok nem a kimért elegancia és finesz borai, sokkal inkább szólnak egészséges alapanyagról, tradicionális módszerekről és rusztikus ízekről.

Fatalone Gioia del Colle Primitivo 2020
Októberben a primitivo fajtát járjuk körbe, összesen nyolc bort mutatunk hat termelőtől. Közülük Pasquale Petrera birtoka, a Fatalone a legkisebb és talán a legnagyobb múltú is. Helyi legenda, a család az 1800-as évektől él és borászkodik itt, persze a palackozás csak később, az 5. generációval indult. Összesen 8 hektár organikus-biodinamus művelésű szőlő, autentikus borkészítés, spontán erjedés hosszú érleléssel, majd szűretlen palackozás. Gazdag, erőteljes és robosztus karakter, a legegyszerűbb formában mutatja meg, miért is ilyen népszerű a fajta. Itt mutatjuk először.

A legjobb tételek